Nicoleta Vera
O dezvăluire aparent fără nicio logică politică, făcută astăzi de Victor Ponta, ar putea ascunde adevăratul pericol care paște stânga în perspectiva alegerilor prezidențiale. Anume, dispersarea voturilor către doi candidați, și nu doar către unul.
O perspectivă care ar da dureri de cap oricărui strateg, în condițiile în care balanța rezultatului alegerilor, din luna mai, dintre dreapta și stânga, este aproximativ în echilibru și orice vot în plus sau în minus în toamnă ar însemna o victorie uriașă sau o pierdere usturătoare pentru una dintre tabere.
Victor Ponta a recunoscut astăzi, aparent în treacăt, că nu l-a votat pe Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009: ,,Da, eram șeful de campanie al lui Mircea Geoană, l-am și votat în turul doi. În 2009, în turul întâi, îl consideram pe Crin Antonescu schimbarea de care avea nevoie România”.
Un asemenea autodenunț, tradus simplu prin <<da, am trădat candidatul pentru care lucram, dar el nu merita sprijinul>>, pare, la prima vedere, extrem de grav. Și îl aruncă pe Ponta într-o lumină foarte proastă. Nu poți spune public faptul că l-ai sabotat, doar și printr-un simplu vot, pe candidatul PSD și pe omul care a avut încredere în tine și te-a nominalizat în stafful său de campanie. Dar Ponta nu este deloc inconștient și nu vorbește gura fără el. Și atunci, de ce a simțit nevoia să facă o astfel de declarație și ce se ascunde în spatele acestui joc?
O primă ipoteză, dublată și de anunțul de astăzi al social-democraților privind amânarea până spre toamnă a nominalizării prezidențiabilului partidului – adică, extrem de târziu – le dă apă la moară celor care insistă cu teoria sabotării PSD chiar din interiorul PSD. Palma peste obrazul lui Geoană ar putea fi interpretată ca o invitație făcută acestuia de a se lansa urgent independent în cursa prezidențială (stiută fiind apetența lui pentru această „activitate”) pe baza unei înțelegeri de culise, înțelegere care îl include și pe Traian Băsescu, privind spargerea unității stângii. Pe scurt, Ponta-Geoană și Băsescu și-au dat mâna în hora destructurării PSD.
O a doua ipoteză, mult mai plauzibilă, este însă aceea că Victor Ponta a prins firul unei trădări de proporții a lui Mircea Geoană. Este public faptul că fostul președinte al PSD, dat afară și reprimit apoi cu bunăvoință, nu se potolește și continuă ceea ce a făcut în 2009 – trădarea partidului. Pe orice canal de comunicare, oriunde apucă sau îi vine la îndemână, Geoană vorbește despre el ca despre cel mai bun prezidențiabil al PSD, asta în condițiile în care, cel puțin deocamdată, strategia social-democraților nu-l include sub nici o formă pe lista scurtă a potențialilor candidați ai stângii pentru alegerile din toamnă. E posibil ca, în laboratoarele secrete, păpușarii să-i fi agățat deja de gât firele candidaturii independente lui Mircea Geoană, în ciuda voinței PSD și contra lui Victor Ponta și astfel, să se declanșeze un război politic fratricid din care, singurii care ar avea de câștigat, ar fi dușmanii politici ai PSD, susținuți mai mult sau mai puțin vizibil de însuși actualul președinte. O astfel de manevră, dacă nu este contracarată din timp și puternic, ar aduce pierderi importante în tabăra stângii.
Mai degrabă, autodenunțul lui Victor Ponta de astăzi este o formă de demascare a planurilor de culise și o primă atenționare că, în cazul în care formula Geoană – independent se materializează, acesta nu merită votat. Asta ca să înțeleagă poporul pesedist și nu numai să nu-și irosească votul pe cel alintat atât de sugestiv de Ion Iliescu „prostănacul”.