4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:50
No menu items!

Ce făcea Kovesi în timp ce Dragnea era la DNA

spot_img

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a participat, marți seara, la o dezbatere pe tema modificării Legilor justiției și a Codului penal în privința infracțiunii de abuz în serviciu, organizată de Grupul de Dialog Social (GDS) și moderată de Andreea Pora. La dezbatere, Kovesi a fost însoțită de procurorul Marius Bulancea (fostul său consilier, acum șeful Secției a II-a din DNA) și de judecătorii Bogdan Mateescu și Andrea Chiș, membri ai CSM. În paralel, în fața sediului DNA s-a creat haos și a fost nevoie de intervenția jandarmilor, în timp ce președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a aflat de la procurorul care instrumentează dosarul „Teldrum” despre sechestrul instituit în cazul său. 

De la dezbaterea organizată de GDS nu au lipsit nici politicieni din Opoziție, reprezentați de președintele PNL, Ludovic Orban –  trimis în judecată de DNA și achitat pe fond -, care a făcut referire la un „atac asupra democrației”, dar și de Raluca Turcan și Cristian Ghinea (deputat USR). 

Politicienii prezenți nu pot încadrați la categoria „invitați” la dezbatare, deoarece – conform anunțului inițial al organizatorilor-  la această întâlnire ar fi trebuit să participe reprezentanți ai Ministerului Justiției, reprezentanți CSM, procurori, judecători, reprezentanţi ai societăţii civile, membri GDS, reprezentanţi mass-media.

De la eveniment nu a lipsit nici Camelia Bogdan, exclusă din magistratură printr-o decizie a CSM, dar care marți s-a prezentat drept „expert privat”. 

„E ciudată această repeziciune cu care se trec Legile justitiei. De ce e o Comisie specială? Nu ia nimeni dreptul Parlamentului să facă legi sau să înfiinţeze comisii, dar niciodată nu a fost o comisie specială. (…)Nu neagă nimeni că sunt probleme care ar trebui îndreptate. Toţi magistraţii au conestat modalitatea modificărilor prin lipsă totală de consultare. Noi aplicăm legea, procurori, judecători, notari, avocaţi. Putem să oferim puncte de vedere la vulnerabilităţi când se modifică pe repede înainte aceste legi”, a spus Kovesi în dezbaterea intitulată „Legile justiției. Statul de drept în pericol”.

„Proiectele, dacă sunt adoptate aşa cum sunt acum încalcă grav independenţa procurorilor. (…)Avem date statistice conform cărora, în 12 ani, au fost condamnaţi 88 de magistraţi. Pentru 88 de persoane trebuie să înfiinţăm o direcţie specială? Mă îndoiesc. Avem 575 de ofiţeri de poliţie condamnați. Ce să facem, dacă avem de 10 ori mai mulţi poliţişti condamnați, facem direcţie pentru investigarea poliţiştilor? (…)Probleme sunt în orice sistem. Cu resursele umane, cu practica judiciară unitară sau nu. Argumentele nu sunt suficiente. Nu sunt studii de impact. (…)Abuzul în serviciu a produs câteva efecte, dar nu au afectat DNA. Aceste efecte vizează întreaga societate. Rechizitoriile întocite de DNA pe abuz în serviciu au însemnat sechestre de 263 de milioane de euro. Anul acesta, după decizia CCR, prejudicii de 180 de milioane de euro – în cele 250 de dosare clasate – nu mai pot fi recuperate. Dacă facem şi un prag minim la abuzul în serviciu ce se mai întâmplă? An de an au fost investigaţi funcţionari pentru modul în care s-au făcut achiziţii. În România se semnează zilnic documente. Când un funcţionar public de la o Primărie cumpără la preţuri de 800% mai mari decât cele reale e o simplă greşeală? (…)E o infracţiune în Codul penal din 1968, dar această discuţie a apărut brusc anul acesta. Peste 50% din dosarele noastre au ca  obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Dacă punem sechestre de peste 260 de milioane de euro să ne imaginăm care e valoarea reală a prejudiciilor”, a mai spus Kovesi.

R.D.