7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Ce face Ministerul Educației la 3 zile de la declanșarea scandalului de la SNSPA: „Cei care au fost victime ale abuzurilor să le semnaleze”

spot_img

Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi şi modul cum acestea au fost gestionate de către comisiile de etică.

”Ministerul Educaţiei nu tolerează, în sistemul de învăţământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană şi susţine demersurile Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru clarificarea şi soluţionarea aspectelor semnalate în spaţiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar”, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei, la trei zil de la declanșarea scandalului în care este implicat sociologul Alfred Bulai.

Sursa  citată a precizat că, având în vedere cazurile recente semnalate în spaţiul public, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la:

-cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate);

-modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.

”Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor la nivel instituţional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii de orice tip. În acest context, precizăm că, pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023, au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică. Toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi”, a mai transmis instituţia citată.

Ministerul Educaţiei ține să precizeze că a continuat îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei universitare, prin:

-adoptarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, care interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;

-stabilirea obligaţiei ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară;

-stabilirea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie;

-stabilirea obligaţiei ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligaţie reglementată de Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.

”Precizăm, în acelaşi timp, că hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară. Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Educaţiei a transmis că ”studenţii au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru în anul 2024”.

Ministerul Educaţiei anunţă, de asemenea, că a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiilor de etică din universităţi, în data de 12 iunie 2024.

”Întrucât în perioada de consultare publică nu au fost primite observaţii, apreciem că se impune extinderea acesteia şi facem apel la orice contribuţie care ar putea conduce la îmbunătăţirea climatului etic în universităţi”, a mai precizat instituţia

”Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică. De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. 

Potrivit dezvăluirilor făcute de site-ul de investigații Snoop.ro, sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde este cazat. Tinerele au mai povestit că profesorul le chema la terasă, pentru a discuta prestația lor la curs, dar le punea întrebări despre viața lor sexuală. Astfel, Bulai le spunea că trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul” și le critica dacă nu sunt așa. „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude profesorul pe o înregistrare publicată de sursa citată.

Bulai a fost suspendat marți din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA.

Mai multe sesizări au fost primite de procurorii bucureșteni, în doar câteva ore, după ce aceștia le-au cerut femeilor care se consideră victime ale lui Alfred Bulai, fostul șef al Departamentului de Sociologie din SNSPA, să-i contacteze. 

                                                                                                   Adina Bucur