27.6 C
București
joi, 4 iulie 2024 - 20:19
No menu items!

Ce este sistemul Patriot și cum poate ajuta Ucraina

spot_img

România a decis în cadrul ședinței CSAT, de joi, să trimită un sistem Patriot în Ucraina. Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș – o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

Reuters a făcut o prezentare a sistemului de apărare antiaeriană de care Rusia se teme tot mai mult.

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicul fazat pentru interceptarea țintelor – n.trad.), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp (RTX.N), deschide o nouă filă și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Această armă a fost folosită pentru prima dată în 1991, în timpul Războiului din Golf. Atunci, a protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israelul, iar mai târziu a fost folosit în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin. Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor utilizat.

Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce racheta PAC-3, mai nouă, folosește o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill.

Patriot are o rază de acțiune de peste 150 de km, susținea NATO în 2015.

Cât costă sistemul Patriot

O singură baterie Patriot costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

Conform unor surse NATO, sistemul Patriot care va fi donat Ucrainei nu este unul dintre cele două operaționale deja și care ar proteja în acest moment zona de sud a țării și scutul de la Deveselu. Spre țara vecină ar urma să plece o a treia baterie de apărare antiaeriană care urma să devină operațională până la mijlocul anului viitor.

Fiecare baterie de apărare antiaeriană are până la 8 lansatoare, iar un lansator are 4, 12 sau chiar 16 rachete. Asta înseamnă că o baterie încărcată la maximum poate lansa în același timp 128 de rachete care au capacitatea de a lovi simultan ținte multiple, la peste 150 de kilometri distanță.

Următoarele trei sisteme Patriot ar urma să ajungă în România începând cu anul 2027, adică la aproape 10 ani de când a fost parafat acordul pentru sistemele Patriot.

Pe lângă acestea, România a intrat și într-un program de achiziție gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.

Statele Unite vor să oprească însă toate comenzile pentru sisteme și rachete anti-aeriene Patriot, inclusiv cele comandate de România, până când Ucraina va avea suficiente mijloace antiaeriene pentru a se putea apăra de atacurile aeriene rusești.

Patriot este utilizat de armata Statelor Unite și de numeroase alte țări pentru apărarea împotriva rachetelor balistice tactice, rachetelor de croazieră și aeronavelor avansate.

Statele Unite dețin cele mai multe sisteme de apărare Patriot, având între 85 și 90 de unități. În total, la nivel global, există peste 250 de unități Patriot distribuite în 19 țări​, conform Defense News.

Din luna martie a acestui an, Patriot a ajuns în dotarea armatei ucrainene și și-a dovedit eficacitatea. Cel puțin șapte rachete rusești Kinzhal hipersonice au fost doborâte cu ajutorul sistemului construit de americanii de la Raytheon și Lockheed Martin.

Aceasta în condițiile în care „se credea pe scară largă că Patriot și alte sisteme de apărare antirachetă actuale nu pot opri armele hipersonice, care se deplasează cu viteze de cinci ori peste viteza sunetului”, conform Defense news.

                                                                                                          Adina Bucur