40% dintre persoanele care s-au infectat cu COVID au simptome sau sechele cel puțin încă șase luni după vindecare, arată un studiu al Clinicii Universitare din Mainz, publicat la sfârșitul anului trecut. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București spune că și în țara noastră sunt multe cazuri de „long Covid”, iar la spitalul pe care îl conduce vin acum mulți pacienți pentru evaluare post-Covid.
Unele dintre simptomele persistente chiar și după câteva luni ale sindromului „long Covid” sunt oboseala, tulburările de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţi respiratorii.
„Din fericire, o mare parte din pacienţii care au avut o mare afectare pulmonară recuperează foarte bine funcţia pulmonară şi leziunile pulmonare se remit. Este însă extrem de important ca oamenii să vină la control, evaluarea să fie individuală”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, la Digi24.
Pe de altă parte, conform medicului, sunt şi persoane care, după o formă critică de boală, care au necesitat spitalizări de lungă durată, ajung să petreacă şi post-Covid perioade lungi în spital, au infecţii respiratorii importante, care se remit foarte greu la tratament şi, practic, pentru ei viaţa s-a schimbat în totalitate. Ea a subliniat că cea mai lungă perioadă de spitalizare la „Marius Nasta” a fost de 2 luni.