3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:15
No menu items!

Ce este gheișa?

spot_img

Ce este gheișa?

Artistă, gheişa este o damă de companie care dansează și interpretează artă tradițională japoneză. În secolele optsprezece şi nouăsprezece, gheişele erau foarte cunoscute, iar astăzi numărul lor este în scădere. La începuturi, gheişele erau bărbaţi – rolul feminin a fost preluat in secolul al şaptelea, dezvoltându-se foarte mult în secolele opt şi nouă. Gheişele locuiau în cartierele florilor, fiind înlocuite in zilele noastre de Kyoto, centrul culturii gheișei. Prima gheișă albă a fost australianca Sayuki, ce a debutat în decembrie 2007.

Gheișele au apărut în istorie ca artiști de profesie. În timp ce diferite tipuri de curtezani puneau accent pe plăcerile sexuale, gheișele se specializau pe arte tradiționale japoneze, muzică, dans, ceremonia ceaiului şi conversații cu bărbații pe care îi întrețineau. Pe măsură ce îndemânarea artistică a curtezanilor de rang înalt cădea în declin, cererea de artiști-gheișă era în creștere. Termenul gheișă a ajuns să însemne femeie artistă şi așa a rămas.

Înfățișarea unei gheișe variază de-a lungul carierei, de la culorile vii ale unei ucenice, la înfățișarea sobră a uneia experimentate. Gheişele folosesc foarte multă pudră albă și își conturează buzele cu roșu, iar ochii sunt accentuați cu negru și roșu. Gheișele poartă kimono cu eșarfă legată în jurul brâului extravagant. Kimonourile gheișelor sunt decoltate la spate, pentru că, în lumea japoneză, ceafa și gâtul sunt folosite în ritualul seducției bărbaților.

Gheișele poartă sandale cu talpă foarte înaltă și șosete albe sau saboți de lemn. În trecut, femeile purtau părul despletit sau prins în creştetul capului, apoi a apărut tradiționalul coc. Coafurile sunt decorate cu piepteni și agrafe, cu model sau simple, în funcţie de rang. Gheișele erau învățate să doarmă cu gâtul pe mici suporturi în loc de perne, astfel încât să își aibă coafura perfectă dimineaţa. Pentru a impune acest obicei, mentorii lor puneau orez în jurul suportului şi, când capul aluneca de pe suport, orezul se lipea de păr. Multe gheișe moderne folosesc peruci în viața profesională.

C.N.