-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:54
No menu items!

Ce este gaura neagră din Soare și cum ne afectează

spot_img

O gaură neagră, cu o suprafață de 50 ori mai mare ca a Pământului, a fost descoperită de curând de specialiștii NASA.

Efectul ar fi un vânt de mai mare viteză ca până acum, care s-a înregistrat deja pe mai multe zone de pe Pământ, în cursul săptămânii trecute.

Fotografia făcută de NASA, la bordul agenției spațiale Solar Dynamics Observatory, pe 10 octombrie, arată gaura situată pe stratul exterior al soarelui, pe partea numită de cercetători “coroană”, în emisfera nordică. Ca dimensiune, oamenii de știință au stabilit că gaura neagră ar avea dimensiunea de 50 de ori mai mare ca a Pământului. De aceea și efectul ar fi atât de puternic, vântul înregistrat atingând 500 de mile pe secundă, după cum au raportat cei de la space.com.

Specialiștii au instalat un ceas geomagnetic, timp de două zile, în zonele afectate de vânt și au monitorizat particulele solare aduse de vânt. Găurile coronale sunt adesea sursa vânturilor solare, cu o intensitate mai mare ca cele normale, deoarece marchează regiuni mai reci de pe soare. Aceste regiuni au o densitate mai mică de material solar și liniile de câmp magnetic se slăbesc, factori care duc la eliberarea mai rapidă a vânturilor solare.

Când vântul solar ajunge pe Pământ, aceasta poate perturba magnetosfera planetei noastre și provoacă furtuni geomagnetice. Aceste furtuni pot afecta, de asemenea, sistemele de comunicații prin satelit și radio. Oamenii de știință de la NASA spun că găurile coronale durează, frecvent, luni de zile.