4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:22
No menu items!

Ce este, de fapt, telepatia?

spot_img

 

Telepatia, prin definiţie, reprezintă transmiterea intenţionată de informaţii de la o persoană la alta fără a folosi unul dintre canalele senzoriale cunoscute sau interacţiunea fizică.

Adepţii mesmerismului sunt cei care au descoperit faptul că telepatia este unul dintre fenomenele paranormale şi au observat că există anumiţi oameni care pot să citească gânduri şi să ,,execute comenzi nerostite”.

La început se credea că telepatia se produce prin transmiterea şi recepţionarea de unde electromagnetice, însă toate încercările de înregistrare a acestor semnale nu au oferit niciun rezultat.

Alte ipoteze au mai fost propuse, însă nu pot fi testate. Richard Feynman era de părere că aceste mesaje telepatice ar putea fi purtate de pozitroni (antiparticula electronului) şi tahioni (particule ipotetice care ar călătorii mai repede decât lumina însăşi). Freud considera telepatia un fel de ,,facultate primitivă”, pierdută de om de-a lungul evoluţiei. Acesta spunea că telepatia este posibilă doar între oamenii care au o legătură emoţională strânsă. Gustav Jung credea că funcţia telepatiei este una de sincronizare şi că ne influenţează visele.

Wiener, un cibernetician american, considera că undele alfa (cu frecvenţa de 10Hz) ar fi de fapt suportul material al telepatiei şi că aceasta este posibilă doar într-o stare maximă de relaxare. Însă psihofiziologii sunt de altă părere. Ei spun că telepatia este o funcţie a subconştientului. Ca dovadă aduc faptul că în timp ce se înregistrează electroencefalograma (EEG) unor animale, iar la o mare distanţă li se sacrifică puii, pe EEG apare o schimbare subită.

Dacă ar fi să luăm de bune toate aceste informaţii, deducem faptul că există două tipuri de telepatie. Primul tip este halucinaţia telepatică, produsă în starea de semiveghe atunci când un apropiat este implicat într-un fel de accident. Celălalt ar fi visul telepatic, transmis de o persoană care are nevoie de ajutor. Statistic, doar 35% din comunicările telepatice sunt în starea de veghe, restul fiind recepţionate în vis.

Însă există şi sceptici, precum Albert Einstein, care a spus: ,, Dacă telepatia nu se modifică nici în funcţie de timp, nici de distanţă – aceasta înseamnă că ar scăpa legilor fizicii, ceea ce este absurd, pentru că totul în această lume este guvernat de aceste legi.”

 

Octavian Cătuşanu