Budismul este o religie și o filozofie orientală, originară din India secolului al şaselea înainte de Hristos. S-a răspândit în cea mai mare parte a Asiei Centrale și de Sud-Est, bazându-se pe învățăturile lui Gautama Siddhartha, gânditor si lider spiritual indian. Budismul a suferit numeroase scindări, acum fiind o religie divizată, fără o limbă sacră comună și fără o dogmă strictă, clar formulată. Budismul aparține grupului de religii dharmice, alături de hinduism şi jainism, păstrând o puternică influență a elementelor principale ale acestor două religii. Învățăturile Celui Luminat sunt confirmate de cercetători contemporani noua, în pofida vechilor teorii, care îl considerau pe Buddha un personaj mitologic.
Cea mai veche relatare existentă a vieții profetului abundă de elemente fantastice și legendare. Budiștii consideră că prințul Gautama s-a născut în Lumbini și a fost crescut în Kapilavastu, aproape de frontiera India-Nepal. Tatăl lui Buddha, conducătorul formațiunii tribale Sakya, după ce şi-a visat fiul părăsind palatul ca sihastru, a decis să-l protejeze de ostilităţi, pentru a nu alege calea ascezei. Asita, vizionar al regiunii, i-a prezis pruncului prinţ un destin proeminent în sfera sacerdotală. Buddha reușește să facă patru incursiuni în afara palatului, întâlnind un bătrân slăbit, un bolnav, un mort și un călugăr. Primii trei îi revelează efemeritatea existenței materiale, datorită bătrâneții, a bolii și a morții, iar călugărul îi dezvăluie calea de învingere a suferinței umane, în toate formele ei, prin meditație.
Buddha hotărăște să părăsească orașul și-și abandonează bunurile, urmând o asceză deosebit de dură în junglele Uruvela. După șase ani, nesimţind iluminarea şi fiind ispitit de moarte, renunță la căutarea adevărului și se dedică comiterii faptelor bune. Prin meditație, Gautama Siddhartha reușește să își concentreze atenția asupra eliberării de suferință, capătă revelația reîncarnărilor anterioare și-şi însuşeşte legea condiționismului universal. Căpătând iluminarea, la vârsta de 35 de ani, devine cunoscut ca Gautama Buddha şi, încurajat de zeul Brahma, petrece 45 de ani predicând dharma și întemeiază budismul.
Apar primii călugări ai comunității budiste şi, pe măsură ce se răspândește religia, numărul adepților crește considerabil. Întorcându-se în comunitatea natală, Buddha îi convertește pe tatăl şi pe fiul său la budism. Gautama Buddha a murit în jurul vârstei de 80 de ani, în India, după un drum istovitor şi fiind bolnav de dizenterie. Conform legendei, Buddha îl consola pe discipolul său îndurerat înainte de a muri spunându-i: „Destul Ananda, încetează să te chinui și să jeluiești; cum poți crede că ceea ce se naște nu moare; acest lucru este cu neputință.”
C.N.