3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 17:24
No menu items!

Ce efecte dăunătoare are dependența digitală asupra copiilor

spot_img

Utilizarea excesivă a jocurilor pe computer de către copiii şi tinerii din China pare să aibă rezultate alarmante, dar fenomenul ar putea avea o relevanţă deosebită şi pentru părinţii din Statele Unite, ai căror copii petrec prea multe ore concentraţi asupra dispozitivelor mobile

The New York Times a publicat documentarul „Web Junkie”, prezentat pe postul de televiziune PBS, care trage un semnal de alarmă cu privire la efectele tragice pe care dependența de mijloacele digitale le are asupra copiilor și adolescenților.

Copiii care se joacă timp de mai multe ore pe computer, fără pauze, încep să creadă că lumea reală din jurul lor este o lume falsă, deoarece nu se aseamănă cu cea din jocurile video. În China au fost înființate centre de reabilitare pentru adolescenții dependenți de jocurile video, pentru că boala este considerată a fi una psihică.

Specialiștii atrag atenția că și dependența de mijloacele digitale se dezvoltă începând cu vârste foarte fragede, când părinții le oferă copiilor telefoanele lor mobile, ca să se amuze. Dependența de internet se dezvoltă pe măsură ce copiii cresc și nu ajung să cunoască sau să observe lumea din jur, cea reală, și nu interacționează cu persoanele din anturajul lor.

Și televiziunea este considerată un pericol, dar mai puțin tragic ca tabletele, telefoanele mobile și calculatoarele.

„Oferim copiilor, toată ziua, tot felul de dispozitive cu ecrane digitale, oferindu-le astfel de distracţii, în loc să îi învăţăm să se controleze şi cum să se calmeze”, a spus Catherine Steiner-Adair, profesor de psihologie la Universitatea Harvard. Asociația Pediatrilor Americani avertizează că până la 2 ani, bebelușii nu ar trebui să ia contact cu niciun fel de dispozitiv electronic, inclusiv televizor, deoarece „creierul unui copil se dezvoltă foarte repede în acei primi ani de viaţă, iar bebeluşii învaţă cel mai bine din interacţiunile cu oamenii, nu cu ecranele tactile”.

Copiii mai mari şi adolescenţii nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră sau două ore pe zi folosind aceste forme de divertisment media, de preferat alegând un conţinut media de înaltă calitate, deoarece ar trebui să îşi petreacă timpul liber jucându-se mai degrabă în aer liber, citind, exercitându-şi pasiunile şi „folosindu-şi imaginaţia în jocuri libere, nu în formate multmedia”, a adăugat aceeaşi organizaţie americană.

Unul dintre cele mai grave efecte este asupra comportamentului copiilor, care devine la fel de violent ca în jocurile video. Potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Youth and Adolescence, adolescenţii care petrec mare parte din timp jucând jocuri video violente sau urmărind emisiuni de televiziune violente, s-au dovedit a fi la rândul lor mult mai agresivi şi mult mai dispuşi să se bată cu colegii şi să se certe cu profesorii.

Nu numai comportamentul, ci și temele și performanțele școlare au de suferit, pentru că elevii nu mai alocă timpul necesar pentru lectură și studiu.

O altă dimensiune tratată pe larg este cea a obezității, pentru că natura statică a dependenței de dispozitive digitale, plus reclamele tv la fel de fel de preparate alimentare, pot declanșa obiceiuri alimentare nesănătoase.

Copiii care folosesc excesiv dispozitivele electronice îşi pot pierde abilitatea de a se concentra asupra chestiunilor importante, un element vital pentru gândirea profundă şi procesul de rezolvare a unor probleme, de care vor avea nevoie mai târziu în viaţă, pentru a obţine locuri de muncă şi pentru alte acţiuni şi demersuri.

Specialiștii iau în calcul inclusiv consecințele fizice. Urmarea a zeci de mesaje trimise zilnic, copiii pot dezvolta dureri la nivelul degetelor şi încheieturilor mâinilor, vasele de sânge de la nivelul ochilor se îngustează, dureri la nivelul gâtului şi spatelui, din cauza faptului că petrec prea multe ore aplecaţi sau nemișcați.