3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025 - 10:24
No menu items!

Ce e bine să faci de Revelion ca să ai noroc în noul an. Obiceiuri și tradiții de 31 decembrie

spot_img

Noaptea de Revelion, momentul în care anul vechi își ia rămas-bun pentru a face loc unui nou început, este înconjurată de numeroase superstiții și tradiții. Această trecere simbolică dintre ani este considerată un timp al schimbării, al dorințelor pentru fericire, sănătate și bunăstare, dar și al respectării unor reguli nescrise care, conform tradiției, pot influența soarta în următoarele 365 de zile.

Ce să faci și ce să eviți în noaptea dintre ani

Pentru mulți, Revelionul nu este doar o sărbătoare, ci și o oportunitate de a atrage norocul. Una dintre cele mai răspândite superstiții spune că nu este bine să împrumuți bani sau obiecte de valoare în noaptea dintre ani. Motivul? Se crede că astfel poți „da” norocul tău altcuiva, iar anul ce vine să te găsească cu datorii.

Tot pentru a evita sărăcia, nu se recomandă să se plătească datorii, taxe sau să se arunce gunoiul pe 31 decembrie sau 1 ianuarie. Aceste gesturi sunt asociate cu pierderi financiare sau lipsuri în noul an.

În multe gospodării, la miezul nopții, se obișnuiește ca pe masă să fie pahare pline, farfurii cu mâncare și bani în buzunarul fiecărui membru al familiei. Toate acestea simbolizează abundența și prosperitatea pentru anul ce urmează.

La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou aceştia trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, o data cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

Şi că tot vine vorba de bani, există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori întreg anul.

De asemenea, o bine cunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul.

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban. Dimineaţa, fetele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

Preluat mai nou şi de români, obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

În noaptea de Anul Nou nu se doarme, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai şi bani în buzunar pentru că noul an să nu te prindă sărac.

Superstiții vestimentare și gesturi simbolice

Hainele noi și culoarea roșie sunt elemente de bază pentru un Revelion reușit. Se spune că îmbrăcarea hainelor noi în noaptea dintre ani atrage daruri și noutăți plăcute, iar roșul, culoarea iubirii și a bucuriei, este un talisman pentru noroc și armonie în relații.

O altă tradiție populară este dansul în aer liber. Acesta simbolizează vitalitatea, sănătatea și bucuria, iar mulți cred că un dans sub cerul liber poate alunga ghinionul și atrage energia pozitivă.

Ce să eviți pentru a-ți păstra norocul

Prima zi din an are o semnificație aparte. Se spune că pe 1 ianuarie nu trebuie să plângi, deoarece lacrimile din această zi pot aduce evenimente nefericite în anul ce urmează. De asemenea, discuțiile contradictorii, certurile sau povestirile despre evenimente tragice trebuie evitate, pentru a începe anul cu o energie pozitivă.

Manierele joacă și ele un rol esențial. Conform tradiției, comportamentul de Anul Nou este un indiciu pentru felul în care va decurge anul. Astfel, este important să fii politicos și binevoitor, să eviți conflictele și să emani o atitudine optimistă.

Uși deschise pentru un nou început

O practică simbolică des întâlnită este deschiderea ușilor și ferestrelor la cumpăna dintre ani. Gestul este considerat un mod de a lăsa anul vechi să plece, oferind spațiu energiilor proaspete ale noului an.

Semnificația mesei de Revelion

Masa festivă de Revelion este un element central al sărbătorii, dar și al tradițiilor. La miezul nopții, este important ca paharele să fie pline, iar fiecare persoană să ciocnească un pahar de șampanie pentru a ura un an nou fericit. De asemenea, prezența alimentelor și a farfuriilor pline simbolizează belșugul și stabilitatea financiară.

Românii superstiţioşi sunt convinşi că anumite mâncăruri nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, pentru că acestea atrag norocul în noul an.

1. Peştele

”Nicio masă fără peşte” este o zicală a românilor, care trebuie respectată şi de Revelion. Se spune că dacă mâncăm peşte la trecerea dintre ani, ”alunecăm” mai uşor printre necazuri.

Peştele simbolizează abundenţa şi trebuie aşezat întreg pe farfurii, altfel, spun superstiţioşii, norocul se fragmentează.

2. Strugurii albi

Simbolul belşugului. strugurii nu ar trebui să lipsească din meniul de Anul Nou. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri albi la miezul nopţii vei avea parte de 12 luni dulci şi pline de sănătate.

Revelionul este momentul ideal pentru a reflecta asupra anului ce a trecut, dar și pentru a întâmpina noul an cu speranță și entuziasm. Indiferent de cât de moderne sunt vremurile, superstițiile și tradițiile continuă să joace un rol important în această sărbătoare. Ele oferă un sentiment de continuitate, dar și un prilej de a visa la un viitor mai bun, plin de noroc, sănătate și bucurii.

Obiceiuri în Noaptea dintre Ani

Pluguşorul este legat de dorinţa ca anul ce urmează să fie unul cu recolte bogate. În ziua de 31 decembrie, copiii încep să colinde pocnind din bici, sunând din clopoţei, suflând în buhai şi urând noroc şi bogăţie. Ei merg şi din casă în casă, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colăci sau bani.

Capra este unul din simbolurile cele mai răspândite la noi în ţară, alături de Pluguşor. Ea întruchipează un personaj.

Tradiţia ursului are origini dacice şi se pare că în Bucovina este unul dintre cele mai frumoase spectacole cu măşti. Jocul simbolizează trecerea anotimpurilor şi aminteşte de faptul că, odată, acest animal era considerat personajul care reuşea să învingă iarna şi să aducă primăvara.

Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casă în casă urând gazdelor sănătate şi noroc.

În seara de Anul Nou îmbracă-l pe copilaşul tău în haine noi. Pe lângă atmosfera festivă pe care o conferă acestor momente, hainele noi simbolizează începutul unui nou an, plin de noroc.

Dacă ai un copilaş mai măricel, poate întârzia un pic la somn pentru a prinde spectacolul artificiilor de la miezul nopţii. Spune-i că noul an este întâmpinat cu lumină şi zgomot pentru că tradiţia spune că în acest fel se îndepărtează toate relele.

Datinile reprezintă legătura strânsă dintre generaţii prin intermediul cărora trăsăturile unui popor nu se pierd. Profită de orice ocazie apărută pentru a-i povesti micuţului tău despre semnificaţia acestora, scrie Rador.

31