2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:24
No menu items!

Ce descoperiri istorice au făcut arheologii la Biserica Neagră din Braşov

spot_img
Lucrările de descărcare arheologică de la Biserica Neagră din Braşov au scos la „suprafaţă”  peste 1.400 de morminte cu oseminte care datează atât din Evul Mediu,  secolul al XI-lea, cât şi din epoca modernă. De asemenea, în faţa bisericii au fost descoperite şi câteva gropi de provizii din secolul al XIII-lea, dar şi un schelet de cal.
„Nu mai puțin de 400 dintre morminte au fost cercetate anul acesta şi, totodată, au fost descoperite pe latura din faţa intrării în biserică şi câteva pietre de mormânt din secolul al XVIII-lea, iar una dintre acestea era într-o stare foarte bună, astfel că va putea fi conservată”, a precizat Marilena Manolache, arhitect-şef în cadrul Primăriei Braşov, citată de „Bună Ziua Brașov”. Arheologii ştiau de existenţa unui cimitir în zona Bisericii Negre, pentru că în jurul oricărei biserici medievale a existat un cimitir, deoarece începând din secolul al XI-lea s-a stabilit în lumea creştină că cimitirele trebuie să fie amplasate în imediata apropiere a bisericilor.
Vestigiile descoperite lângă biserică, dar şi alte clădiri din piatră, atestă faptul că au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea, astfel că data de atestare documentară a Braşovului poate fi stabilită cu o jumătate de secol mai devreme, faţă de anul 1235.
Ștefan Tănăsescu