Teoriile evoluției și Big Bang-ului sunt reale și Dumnezeu nu este „un magician cu o baghetă magică”, a spus Papa Francisc, la Academia Pontificală de Științe.
Papa a făcut comentarii despre care expertii au spus că pun capăt „pseudoteoriilor” creaționismului și designului inteligent care, susțin unii, au fost încurajate de predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.
Francisc a explicat că ambele teorii științifice nu au fost incompatibile cu existența unui creator, spunând, în schimb că acestea chiar „o cer”. „Când citim despre Creație în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu a fost un magician, cu o baghetă magică, capabil să facă totul. Dar asta nu este așa”, a spus Francisc.
Teoria Big Bang-ului, care astăzi ne spune că a fost la originea lumii, nu contrazice intervenția creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere. „Evoluția în natură nu este în contradicție cu noțiunea de creație, pentru că evoluția presupune crearea de ființe care evoluează”, a spus Papa.
Biserica Catolică a avut mult timp reputația de a fi antiștiință – cel mai faimos caz a fost al lui Galileo care s-a confruntat cu inchiziția și a fost nevoit să i se retragă teoria sa „eretică” cum că Pământul se învârte în jurul Soarelui.
Comentariile Papei Francisc au fost mai mult în conformitate cu activitatea progresivă a Papei Pius al XII-lea, care a deschis drumul către ideea de evoluție și a salutat în mod activ teoria Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a mers mai departe și a sugerat că evoluția a fost „mai mult decât o ipoteză” și a fost „un fapt dovedit in mod efectiv”.
Cu toate acestea, mai recent, Papa Benedict și consilierii săi apropiați au aprobat, se pare, ideea că designul inteligent stă la baza evoluției – ideea că selecția naturală este insuficientă pentru a explica complexitatea lumii. În 2005, asociatul său apropiat, cardinalul Schoenborn, a scris un articol spunând că „evoluția în sensul originii comune ar putea fi adevărată, dar evoluția în sensul neo-darwinist – un proces nedirijat, neplanificat – nu este”.
Giovanni Bignami, profesor și președinte al Institutului Național de Astrofizică din Italia, a declarat agenției italiene de știri Adnkronos că „declarația Papei este semnificativă. Suntem descendenții direcți ai Big Bang, care a creat universul. Evolutia a venit de la creație”.
Giulio Giorello, profesor de filosofia științei la Universitatea de Studii din Milano, a declarat reporterilor că el crede că Francisc a „încercat să reducă tensiunea disputelor sau presupuselor dispute” cu știința.
În ciuda prăpastiei imense, în atitudinea teologică, dintre mandatul său și cel al predecesorului său, Francisc l-a lăudat pe Papa Benedict, în timp ce dezvelea un bust de bronz al acestuia, la sediul Academiei în Grădinile Vaticanului. „Nimeni nu ar putea spune vreodată despre el că studiul și știința au făcut ca dragostea pentru Dumnezeu și aproapele său să se usce”, a spus Francisc, potrivit unei traduceri a Serviciului catolic de știri (Catholic News Service). „Dimpotrivă, cunoașterea, înțelepciunea și rugăciunea lărgesc inima și spiritul său. Să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat Bisericii și lumii prin existența și pontificatul Papei Benedict”.
Emanuel Stan