2.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 6:14
No menu items!

Ce conțin crenvurștii? Majoritatea au carne doar 5-10%

spot_img

crenvusti

Îi mănânci cu poftă, însă știi cu adevărat ce consumi?

Crenvurștii sunt preparți din resturi de carne de porc (ce rămâne după ce carnea și slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pielițe de pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi. Majoritatea conţin foarte puţină carne (5-10%), însă au în compoziție până la 64% carne recuperată mecanic (MDM) (pastă care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă).

„Crenvurștii sunt plini de bacterii care ne pot îmbolnăvii grav. Salmonella, răspunzătoare de toxiinfecții alimentare și campilobacter, o bacterie care favorizează cancerul de stomac, stau la suprafața carcasei de pasăre, pe piele. În momentul în care carcasa este tocată, bacteriile se amestecă în toată masa produsului, care, chiar dacă mai este preparat termic, rămâne infectat până la consumul propriu-zis”, a precizat directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Crenvurștii mai conțin apă, care se adaugă pentru a câștiga la greutate și nivel ridicat de sare, iar consumați în exces pot creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct şi boli de inimă. Pentru ca apa să poată fi folosită în cantităţi mari în mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut şi sub numele de E407.

“Este un extras din alge marine, care reţine apa şi tu cumperi, astfel, apa la preţul cărnii. Există studii noi care arată că E407 ar putea fi responsabil pentru apariţia cancerului colorectal”, spune Mencinicopschi.

Amidonul leagă compoziţia şi o face mai gustoasă, conferindu-i, de asemenea, mai mult volum.

Toţi crenvurştii conţin E-uri, aşa că ar trebui să ştim exact care sunt aceştia:

Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă.

Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă, însă şi toxică, apreciază specialiştii în nutriţie.

E451, trifosfaţi de potasiu şi sodium, conferă o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. Acesta este folosit şi în detergenţi, pentru dedurizarea apei.

E452, polifosfaţi, sunt emulsificatori şi stabilizatori, care îmbunătăţesc textura hot dog-ului şi împiedică râncezirea, iar E120 (carmin) este un colorant care se găseşte în , rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

E301, ascorbat de sodium, este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

C.A.