6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:39
No menu items!

Ce conținea gazul rezultat în urma incendiului din Colectiv

spot_img

O echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din clubul Colectiv. Ei au depistat un gaz foarte toxic, format din: monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono şi dioxid de azot, dar şi substanţe inflamabile.

„Am luat o bucată de burete. Am ars-o în instalaţii speciale şi am analizat gazul rezultat în urma arderii. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Se ştie că orice arde consumă oxigen. Din gazul analizat am putut constata că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leagă de hemoglobina din sânge şi formează carboxihemoglobina, care omoară fără să simţi. Este cazul celor care mor din cauza improvizaţiilor la instalaţiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cinahidric care prin descompunere formează cianurile. Nu cred că mai este cazul să spunem că aceste cinauri sunt otrăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici – îi putem vedea ieşind pe coşurile combinatelor chimice, este gazul de culoare roşiatică”, a explicat Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

De asemenea, în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric şi doi solvenţi foarte toxici – toluen şi xilen -, substanţe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.

”Despre cei doi solvenţi putem spune că fie a fost spălat cu ei buretele, fie că este rezultatul în urma arderii. Este un amestec foarte toxic în sine. De aceea au murit foarte mulţi. Au fost unele persoane care au ieşit afară din club, se simţeau bine, au intrat în club să ajute alţi oamni, dar nu s-au mai întors. Pentru că s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, aşa cum am spus, blochează hemoglobina şi mori fără simptome, pe loc”, a mai spus profesorul universitar Ecaterina Andronescu.

Luni seara, medicii Ioan Lascăr și Dan Enescu spuneau că aerul din clubul Colectiv conţinea o combinaţie de otrăvuri greu de imaginat, care a cauzat intoxicaţie şi arsuri cum medici cu o îndelungată experienţă nu au mai văzut.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.