4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:39
No menu items!

Ce consecințe are sentința Tribunalului ONU pentru uciderea lui Rafik Hariri (Analiza Aljazeera)

spot_img

La mai bine de 15 ani după ce Hariri a fost ucis împreună cu alte 21 de persoane într-o explozie sinucigașă, în sfârșit apare un verdict, transmite Aljazeera.Un tribunal susținut de Națiunile Unite a găsit un membru al grupului libanez Hezbollah vinovat de asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri într-o explozie masivă cu bombe în 2005. Analiștii spun că verdictul „indică indirect spre Hezbollah”. 

În timp ce Salim Ayyash a fost condamnat, ceilalți trei suspecți Hezbollah au fost achitați de acuzații marți.

Verdictul de la Tribunalul special pentru Liban (STL) – o instanță internațională cu sediul în apropiere de Haga, Olanda – a venit la mai bine de 15 ani după ce Hariri a fost ucis la 14 februarie 2005, împreună cu alți 21 de ani în explozia uriașă din Capitală, Beirut .

Cei patru membri ai grupului și partidului politic susținut de Iran au fost acuzați de organizarea și desfășurarea atacului, deși grupul nu a fost acuzat oficial și a negat orice implicare.

„Acceptăm verdictul tribunalului și dorim ca justiția să fie pusă în aplicare”, a declarat fostul premier Saad Hariri, adăugând că dorește „o pedeapsă justă” pentru infractori.

Hariri a spus că cei care l-au asasinat pe tatăl său au urmărit „schimbarea feței Libanului și a sistemului său și a identității sale civilizate” și a spus că nu va exista „niciun compromis” în această privință.

Cei patru membri – Salim Ayyash, Assad Sabra, Hassan Oneissi și Hassan Habib Merhi – au fost judecați în absență, deoarece Hezbollah a refuzat să le dezvăluie locația.

Ayyash a folosit un telefon mobil identificat de procurori ca fiind critic în atac, a spus un judecător.

STL este „mulțumit dincolo de orice îndoială rezonabilă”, dovezile au arătat că Ayyash a folosit telefonul, a spus judecătorul Micheline Braidy, citind un rezumat al verdictului de 2.600 de pagini.

Cu toate acestea, procurorii au furnizat dovezi insuficiente pentru a demonstra că ceilalți trei erau complici, a declarat judecătoarea Janet Nosworthy.

„Conceput pentru a provoca frică”

Judecătorul David Re, a declarat că dovezile s-au bazat în mare măsură pe datele rețelei de telefonie mobilă, cu suspecții acuzați că au urmărit mișcările lui Hariri în lunile care au urmat atacului, iar telefoanele se dispar după explozie.

Judecătorul Nosworthy a declarat că patru rețele diferite de telefoane mobile „au fost interconectate și coordonate între ele și au funcționat ca rețele ascunse în momentele relevante”.

Curtea a constatat că uciderea a fost motivată politic într-un „act de terorism menit să provoace frică populației libaneze”.

„Tribunalul a descoperit dincolo de orice îndoială rezonabilă că un atentator sinucigaș a declanșat explozia”, ​​a spus Re, citind verdictul.

Asasinatul a plonjat Libanul în ceea ce a fost atunci cea mai gravă criză de la războiul civil din 1975-90, punând în scenă ani de confruntare între facțiuni politice rivale.

Forțele siriene, care au sediul în Liban de mai bine de 40 de ani, au fost forțate să se retragă din țară, întrucât mulți libanezi au dat vina pe Damasc pentru crimă.

Guvernul lui Bashar al-Assad a negat orice implicare.

Tribunalul a exonerat conducerea Hezbollah și Siria invocând o lipsă de dovezi.

„Instanța este de părere că Siria și Hezbollah ar fi putut avea motive pentru a-l elimina pe domnul Hariri și pe unii aliați ai săi politici”, a spus Re.

„Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă că conducerea Hezbollah nu a avut vreo implicare în uciderea domnului Hariri și nu există dovezi directe ale implicării siriene în aceasta.”

Curtea ONU nu are voie să atragă vinovăția statelor, guvernelor sau organizațiilor, ci poate emite doar verdicturi asupra persoanelor fizice, de aceea nu este clar care vor fi consecințele reale ale hotărârii.

În urma deciziei tribunalului ONU, Libanul urmează să predea Ayyash, dar guvernul, unde Hezbollah și aliații săi dețin puterea politică, nu este de așteptat să facă același lucru.

Secretarul general al grupului, Hassan Nasrallah, a spus în nenumărate rânduri că nu va preda niciun membru al mișcării, insistând săptămâna trecută asupra inocenței suspecților și descriind tribunalul ca o conspirație împotriva grupului.

Dacă procesul este trimis la Consiliul de Securitate al ONU, divizarea sa internă ar face imposibilă punerea în aplicare a verdictului.

„Deci … relațiile internaționale ale Libanului vor fi afectate, ținând cont de faptul că Hezbollah și aliații săi controlează puterea politică?” spun analiștii Aljazeera. „Sau asta va deschide ușa unui fel de compromis între Hezbollah și fostul premier Hariri care este acum în opoziție și un posibil candidat pentru a conduce următorul guvern?”

Toby Cadman, un avocat internațional pentru drepturile omului, a declarat că tribunalul nu a arătat o nouă lumină asupra crimei, dar a fost demn de remarcat pentru faptul că a fost primul proces de acest gen care s-a bazat în totalitate pe „analiza site-ului celular” ca dovadă.

El a menționat că, după tot timpul și banii cheltuiți, numai autorii de la nivel mediu până la nivel scăzut au fost condamnați în asasinat.

„Dacă vă întoarceți la începutul procesului, în discursul de deschidere al procurorului s-a făcut referire la regimul sirian, deci a existat o încercare de a implica regimul Assad și de a merge după conducere. Din păcate, poate oricine să înțeleagă că au lipsit dovezi independente pentru a produce o astfel de legătură”, a declarat Cadman pentru Al Jazeera.

„Din perspectiva exterioară, ar fi existat mai multe satisfacții după ce au cheltuit aproape 1 miliard de dolari că ar fi plecat după cei care l-au comandat.

Inițial, au fost identificați cinci suspecți – toți membrii Hezbollah. Acuzele împotriva unuia dintre cei mai buni comandanți militari ai grupului, Mustafa Badreddine, au încetat după ce în 2016 a fost ucis în Siria.

Sentința lui Ayyash va fi pronunțată la o dată ulterioară. Curtea susținută de ONU nu poate pronunța pedeapse cu moartea, iar pedeapsamaximă e închisoare pe viață.