Atât prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, cât și directorul Termoenergetica, Andrei Gîtlan, au susținut, vineri, că nu ar fi existat probleme cu încălzirea în pavilionul Institutului „Matei Balș” afectat de incendiu. Datele de pe site-ul Termoenergetica îi contrazic, însă. Pe site este publicată informația că vineri, 29 ianuarie 2021, ar fi probleme în zona unde funcționează Institutul Matei Balș. E vorba despre funcționarea sub parametri normali.
Astfel, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat vineri că, atunci când s-a declanşat incendiul de la Institutul ”Matei Balş”, instalaţia electrică şi de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat, precizând că astfel a putut fi evitată o tragedie de şi mai mari proporţii.
Berbeceanu a declarat vineri, la Digi 24, că a observat o organizare impecabilă a personalului medical de la Matei Balş după producerea incendiului.
“Când am ajuns, incendiul era deja lichidat, se proceda la evacuarea şi relocarea pacienţilor din pavilionul afectat. O organizare impecabilă din punctul meu vedere, dincolo de faptul că s-a produs o nenorocire, o dedicare totală a personalului medical de la Matei Balş. Vreau să reamintim tuturor că echipa medicală de la Matei Balş de un an de zile lucrează la foc continuu, într-un stres incredibil, o dedicare totală pentru pacienţi”, a transmis prefectul Capitalei.
Întrebat dacă au fost şi cadre medicale rănite, prefectul Capitalei a răspuns: “Nu am astfel de informaţii, din fericire cred că nu au fost astfel de situaţii. La momentul la care eu am plecat de la Matei Balş erau cei patru decedaţi, dar nu erau probleme deosebite legate de ceilalţi pacienţi sau de personalul medical sau auxiliar al Institutului Matei Balş, Când am plecat, sosise echipa de cercetare la faţa locului de la Serviciul Omoruri şi procurorii criminalişti care împreună cu cei de la IGSU efectuează cercetarea la faţa locului şi să stabilească cauzele acestei tragedii”.
Berbeceanu a menţionat că pavilionul unde s-a produs incendiul era recent renovat şi că sistemele anti-incendiu au funcţionat. “Ştiu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat şi era renovat după toate standardele cerute. Din informaţiile pe care le-am obţinut la faţa locului în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcţionat şi în momentul în care s-a declanşat incendiul instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii. În urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate şi erau după standardele cerute de normele în vigoare”, a mai afirmat Traian Berbeceanu.
La rândul său, directorul general adjunct al Companiei Municipale Termoenergetica, a declarat vineri, la Antena 3, că nu erau probleme cu căldura la Institutul Matei Balș din Capitală.
Întrebat dacă la Institutul Matei Balș din București căldura era livrată sub parametri, directorul general adjunct al Termoenergetica a declarat că nu erau probleme. Potrivit lui Andrei Gîtlan, punctul care este în administrarea spitalului nu a avut niciun semnal că ar fi fost funcționare sub parametri acolo. Acum o lună aproximativ a fost ultima intervenție la Matei Balș, susține el. A fost o avarie și de atunci nu au mai avut niciun fel de probleme, a mai spus directorul Termoenergetica.
Pe site-ul companiei apare însă că azi, 29 ianuarie 2021, ar fi probleme în zona unde funcționează Institutul Matei Balș. E vorba despre funcționarea sub parametri normali.
Directorul a declarat că spitalul Matei Balș nu figurează pe harta zonelor care funcționează sub parametri în acest moment.
”Ultima noastră înregistrare de aseară de la ora 21:30 indică 43 de grade încălzire, 50 de grade apă caldă”.
Potrivit directorului general adjunct al companiei Termoenergetica, asta înseamnă că temperatura în saloane ar fi fost de aproximativ 23 de grade.
Raluca Dan