2.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 3:19
No menu items!

Ce arată un studiu despre noua cursă a înarmării: E Rusia mai puternică decât NATO?

spot_img

NATO este cu mult superioară Rusiei în aproape toți parametrii militari cheie, afirmă un studiu realizat pentru organizația Greenpeace Germania de cercetătorii Herbert Wulf și Christopher Steinmetz.

O analiză a capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Rusiei „nu lasă nicio îndoială cu privire la superioritatea militară generală a NATO. Doar în ceea ce priveşte armele nucleare cele două părţi au paritate”, au concluzionat experții. 

Pentru studiu, Wulf şi Steinmetz au comparat potenţialul militar al NATO şi al Rusiei pe baza a şase parametri centrali, inclusiv cheltuielile militare.

Ei au descoperit că ţările NATO împreună cheltuiesc în prezent de zece ori mai mult pentru forţele lor armate decât Rusia (1.190 de miliarde de dolari faţă de 127 miliarde de dolari). Chiar şi eliminând cheltuielile SUA şi luând în considerare diferenţele de putere de cumpărare, NATO are încă un avantaj semnificativ (430 de miliarde de dolari faţă de 300 de miliarde de dolari).

NATO are, de asemenea, un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte sistemele de arme majore, membrii Alianţei Nord-Atlantice numărând un total de 5.406 avioane de luptă (inclusiv 2.073 în Europa), comparativ cu 1.026 ale Rusiei. Doar când vine vorba de bombardiere strategice, Rusia aproape atinge paritatea cu Statele Unite (129 la 140), relevă studiul.

Rusia rămâne în urma NATO în multe domenii de armament şi este puţin probabil să poată recupera decalajul în mai puţin de un deceniu, spun autorii, adăugând că Alianţa are, de asemenea, un număr mai mare de soldaţi sub arme, precum şi o resursă mai mare de rezervişti.

Ţările din NATO domină piaţa globală de arme, cu peste 70% din vânzările totale.

Greenpeace avertizează însă că superioritatea NATO în ceea ce privește armamentul și consolidarea continuă a acestuia nu creează o securitate reală. În schimb, este necesară o regândire fundamentală a strategiei de securitate.

Dacă pacea ar putea fi câștigată prin superioritate militară, Germania și NATO ar fi creat pacea cu mult timp în urmă, notează autorii studiului.

„Chiar și după victoria electorală a lui Donald Trump, o retragere a SUA din NATO pare puțin probabilă. În ciuda poziției critice a lui Trump față de alianță, NATO rămâne importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar majoritatea politicienilor și a societății americane continuă să sprijine parteneriatul transatlantic”, se mai spune în studiu.

                                                                                                            Adina Bucur