-1.5 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 5:05
No menu items!

Ce alte conflicte ar putea începe în 2024, în timp ce lumea se concentrează pe Ucraina și Gaza

spot_img

În timp ce atenția este orientată pe războaiele în curs de desfășurare din Ucraina și Gaza, un număr fără precedent de conflicte cu potențial catastrofal trec neobservate, avertizează analiștii citați de televiziunea americană CNBC.

Organizația Comitetul Internațional pentru Salvare (IRC) a publicat un studiu de evaluare a zonelor cu cel mai mare risc de deteriorare a securității. Pe listă se află 20 de state, care reprezintă aproximativ 10% din populația lumii, aproximativ 70% din persoanele strămutate și aproximativ 86% din necesarul de ajutor umanitar la nivel global.

ONU a estimat în octombrie că peste 114 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului și a conflictelor la nivel mondial, iar cifrele sunt în creștere.

Președintele IRC David Miliband a declarat că acesta este „cel mai prost moment”, deoarece expunerea la riscul climatic, impunitatea într-un număr tot mai mare de zone de conflict și spirala datoriei publice nu pot fi contrabalansate de sprijinul internațional, care oricum este în scădere.

”Titlurile de astăzi sunt dominate, pe bună dreptate, de criza din Gaza. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru – este în prezent cel mai periculos loc din lume pentru a fi civil. Dar Lista de supraveghere este esențială pentru a ne reaminti că și alte părți ale lumii sunt în flăcări, din motive structurale legate de conflicte, climă și economie. Trebuie să fim capabili să abordăm mai mult de o criză în același timp,” a spus Miliband.

Lista IRC a zonelor cu risc de criză majoră

Sudan

Pe primul loc este Sudanul, unde luptele au izbucnit în aprilie 2023 între cele două facțiuni militare, iar negocierile de pace intermediate la nivel internațional în Arabia Saudită nu au dus la nicio soluție. Conflictul s-a extins acum într-un „război urban pe scară largă” care atrage o atenție internațională „minimă” și prezintă un risc serios de propagare regională, cu 25 de milioane de persoane care au nevoie urgentă de ajutor umanitar și 6 milioane de persoane strămutate.

Forțele de sprijin rapid (RSF) – conduse de generalul Mohammed Hamdan Dagalo (cunoscut sub numele de Hemedti) și sprijinite de Emiratele Arabe Unite și de generalul Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei – au extins o ofensivă pe mai multe fronturi dinspre capitala Khartoum și au comis atrocități în regiunea Darfur. Pe lângă riscul de noi atrocități în masă în Darfur, există posibilitatea unui „conflict etnic total” care să atragă mai multe grupuri armate din regiune.

Fluxul de refugiați în Sudanul de Sud și Etiopia vecine, la rândul lor afectate de conflicte interne, de efectele schimbărilor climatice și de dificultăți economice extreme, amplifică riscurile de propagare, consideră analiștii.

Republica Democrată Congo și Rwanda

Alegerile haotice de săptămâna trecută din Republica Democrată Congo au marcat doar începutul unui nou ciclu electoral care va continua până în 2024, pe un fundal marcat de violență. Scrutinul din RDC, unde sunt 44 de milioane de alegători înregistrați, a fost contestat de candidații opoziției pentru multiple incorectitudini și abuzuri. Se cere repetarea alegerilor.

Rezultatele preliminare parțiale sugerează că președintele în exercițiu Félix Tshisekedi are un avans considerabil în urma votului, iar guvernul a interzis marți protestele împotriva alegerilor. Turbulențele politice au loc pe fondul conflictului armat în desfășurare în estul RDC și al sărăciei generalizate. La începutul anului viitor vor avea loc alegeri regionale. Contestarea probabilă și prelungită a rezultatelor ar putea declanșa noi conflicte cu implicații pentru întreaga regiune, consideră analiștii.

Unul din cele mai mari riscuri îl reprezintă mișcarea rebelă M23, susținută de Rwanda, care a reapărut în provincia Kivu de Nord din estul RDC, în noiembrie 2021, și a fost acuzată de crime de război. Rwanda vecină ar fi desfășurat trupe în estul Congo pentru a oferi sprijin militar direct M23, alimentând tensiunile dintre cele două state și determinându-l pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să își exprime în mod repetat îngrijorarea cu privire la riscul unei „confruntări directe”.

Myanmar

Războiul civil din Myanmar (sudul Asiei) este în desfășurare după lovitura de stat militară din februarie 2021. Junta militară a trecut la reprimarea brutală a protestelor împotriva loviturii de stat, ceea ce a declanșat o escaladare a activității grupurilor armate formate pe baze etnice în întreaga țară.

Forțele guvernamentale au fost acuzate de bombardamente fără discriminare, iar aceste acțiuni ar putea fi intensificate în 2024, pentru că grupurile armate etnice și forțele de rezistență au obținut câștiguri semnificative în nordul țării.

În prezent, armata se confruntă cu provocări din partea unei alianțe de trei grupuri armate etnice din nordul statului Shan, alături de una dintre cele mai mari grupări armate din țară din regiunea Sagaing (nord-vest) și de forțe de rezistență mai mici din statul Kayah, statul Rakhine și de-a lungul frontierei indiene din vest. Pentru prima dată în ultimele decenii, armata va trebui să lupte simultan cu adversari numeroși, determinați și bine înarmați, în mai multe teatre de operațiuni.

Sahel

Țările din regiunea Sahel au trecut printr-o serie de lovituri de stat militare în ultimii doi ani, în parte ca răspuns la instabilitatea crescută, în timp ce guvernele se luptă să facă față insurecțiilor militante islamiste care se răspândesc în întreaga regiune. Sahelul cuprinde centura semi-aridă a Africii central-nordice dintre deșertul Sahara și regiunile de savană și include Burkina Faso, Camerun, Ciad, Gambia, Guineea, Mauritania, Mali, Niger, Nigeria și Senegal.

În ultimii trei ani, Mali, Niger, Burkina Faso, Guineea și Ciad au fost afectate de lovituri de stat și de o instabilitate gravă. Problemele de securitate au fost agravate de consecințele războiului civil din Libia, în nord, care a dus la o avalanșă de arme care s-au mutat în sud, ajungând la grupuri armate din zone în care o mare parte a populației este în stare de sărăcie extremă.

Alte zone de risc

Sunt posibile declanșări de conflicte armate în Haiti, Guatemala, Etiopia și Camerun, dar și un atac al Chinei împotriva Taiwanului, cu implicații geopolitice globale foarte imprevizibile.

T. Szabo