3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:30
No menu items!

Ce a vorbit Iohannis cu Macron, la dineul de la Paris

spot_img

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, la Paris, la invitaţia Preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune informală privind situaţia de securitate din Sahel. Şeful statului a subliniat necesitatea menţinerii unităţii şi coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum şi a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii şi securităţii în regiune.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul reuniunii, liderii europeni ai ţărilor participante la Forţa Takuba, alături de o serie de parteneri africani au abordat evoluţiile politice şi de securitate din Sahel şi au exprimat sprijinul pentru Mali şi poporul malian în eforturile de a obţine pacea şi stabilitatea durabile şi, respectiv, pentru continuarea combaterii terorismului în regiunea Sahel.

Participanţii la reuniune au fost de acord că situaţia de securitate nu mai permite prezenţa forţelor franceze (operaţiunea Barkhane) şi a Forţei Takuba în Mali. Totodată, au reafirmat angajamentul în sprijinul păcii şi stabilităţii în Sahel, inclusiv printr-o posibilă relocare a forţelor respective în zona Sahel şi regiunile învecinate dinspre Golful Guineea.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat organizarea reuniunii înainte de Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană şi a subliniat necesitatea menţinerii unităţii şi coordonării, inclusiv cu partenerii regionali, precum şi a continuării eforturilor comune în vederea asigurării păcii şi securităţii în regiune, în beneficiul cetăţenilor. Preşedintele României a subliniat că asigurarea securităţii şi a stabilităţii în Vecinătatea Sudică a UE este cu atât mai importantă cu cât ne confruntăm şi cu provocări acute de securitate în Vecinătatea Estică, în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, că, în solidaritate cu partenerii africani, România a aprobat, în 2021, desfăşurarea militarilor săi în cadrul Forţei multinaţionale de luptă împotriva terorismului Takuba, în coordonare cu forţele G5 Sahel, această decizie reprezentând o expresie a angajamentului solid al ţării noastre pentru securitatea Sahelului.

Preşedintele României şi-a exprimat regretul cu privire la deteriorarea accelerată a situaţiei politice din Mali, care a condus la decizia de retragere a Forţei Takuba din această ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat menţinerea angajamentului României, cu ajustarea modalităţilor de implementare în funcţie de evoluţiile de securitate din regiune, arătând, totodată, că obiectivul prioritar rămâne asigurarea securităţii civililor ameninţaţi de terorism şi de creşterea nivelului de violenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanţa continuării explorării opţiunilor disponibile, împreună cu actorii regionali, pentru a facilita o dezescaladare a tensiunilor şi a evidenţiat necesitatea implicării partenerilor africani în lupta împotriva terorismului în Sahel şi pentru a preveni răspândirea acestui fenomen în regiunile învecinate.

Astăzi și mâine, președintele se află la Bruxelles. Agenda de astăzi prevede o participare la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei, precum și la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană. Agenda de vineri anunță o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, precum și participare la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană.

                                                                                                                    Adina Silav