Comisia Europeană a lansat oficial Fit for 55, pachetul care va declanşa o adevărată revoluţie industrială în ce privește mediul. Noile măsuri, în număr de 12, atrag majorări importante de preț la energie și combustibil, în toată Uniunea Europeană. Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că în România sunt mult mai mulți cetățeni îngrijorați de sfârșitul lunii, decât de schimbările climatice, în contextul Pachetului Fit for 55. Facturile majorate la energie si combustibil pentru toți cetățenii vor veni la sfârșitul lunii iulie.
De la consumatorii rezidenţiali, la transportul maritim şi rutier, toţi poluatorii vor fi taxaţi şi astfel încurajaţi să aleagă mereu cea mai verde opţiune.
Pachetul Fit for 55, care transpune în legislaţie obiectivele Green Deal privind neutralitatea climatică a Europei, va provoca un tsunami industrial, de la sectorul auto, aviatic, transport maritim până la modul în care ne încălzim casele, toate urmând să fie afectate de noile măsuri din pachetul Fit For 55.
“Această propunere va obliga furnizorii de energie si carburanți să cumpere drepturi de poluare, iar prețul se va reflecta direct în factura consumatorului. Creșterea prețului combustibililor va conduce către un lanț nesfârșit de scumpiri (alimente, transport, energie și utilități), greu de suportat de cetățenii români care nu beneficiază, din păcate, de nicio politică guvernamentală de creștere a nivelului de trai. Ar fi inuman să ajungem în punctul în care familiile cu venituri mici să fie cele care să plătească cel mai mult factura acestui demers, de altfel unul constructiv și de viitor, dar în absența unor măsuri active de compensare”, a explicat europarlamentarul Dan Nica.
Eurodeputatul PSD admite că deși pachetul menționat are multe elemente importante și benefice, fiind compus din 12 propuneri legislative menite să reducă emisiile și să putem atinge obiectivele fixate în ceea ce privește legea climatică, unele dintre aceste măsuri riscă să aibă un impact negativ asupra cetățenilor vulnerabili, mai ales prin extinderea sistemului de certificate de emisii poluante (sistemul ETS) pentru carburanții de transport si pentru energia termică pentru locuințe.