Generalul Silviu Predoiu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, a explicat, marți, într-un dialog cu Ana Maria Roman, în cadrul emisiunii în emisiunea News Hour with CNN, cum funcționează softul de spionaj Pegasus, aflat în centrul scandalului momentului. Este vorba despre interceptarea a peste 50.000 de telefoane din guvernele din întreaga lume, printre ținte fiind și jurnaliști. De asemenea, Silviu Predoiu a menționat fostul protocol al binomului SRI-DNA ca fiind „o activitate încurajată explicit sau implicit de puterile executivă și legislativă din țara noastră”.
„Interesul pentru achiziționarea acestui program și deținerea lui nu este ceva ilegal, el nu este vândut pe piața neagră. Problema apare la cum este el folosit ulterior achiziționării. acest program a fost îmbunătățit și are foarte puține șanse de alertare proprietarului telefonului interceptat. Deci reușește să acceseze un mijloc de comunicații fără implicarea proprietarului telefonului respectiv. Folosește vulnerabilități ale aplicațiilor instalate”, a spus genenalul Predoiu.
Întrebat de Ana Marian Roman dacă el crede că în țara noastră ar putea să apară un asemenea scandal, Predoiu nu a exclus ipoteza, având în vedere toate evenimentele legate de „statul paralel, de depășirea atribuțiilor din partea unor structuri„.
Referitor la activități asemănătoare în România, din partea serviciilor de informații, fostul șef al SIE a subliniat că aceste activități nu ar putea fi niciodată niște abateri, ci ar fi „încurajate explicit sau implicit de puterea executivă și permise de lipsa de fermitate, sau câteodată absența totală a controlului exercitat de puterea legislativă”. Silviu Predoiu a dat ca exemplu, în acest sens, protocolul SRI-DNA din timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi.
Marilena Nedelcu