Un fenomen pe cât de spectaculos pe atât de rar a apărut în noaptea de vineri spre sâmbătă cerul Româiei. O puternică furtună solară a stat la baza fenomenului, care a fost vizibil în Austria, Germania, Elveția și Italia.
Fenomenul Aurora Borealis a avut o apariție spectaculoasă deasupra Europei. Spectatorii entuziasmați au împărtășit imagini cu luminile, care deasupra României au fost roșii.
Acestea au devenit vizibile după ce una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimii ani a lovit Pământul, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) emițând un avertisment rar de furtună solară încă de vineri. Astfel de furtuni cresc șansele oamenilor de a vedea luminile.
Furtunile de o asemenea amploare ar putea avea un potențial impact asupra infrastructurii, inclusiv asupra sateliților și a rețelei electrice, a avertizat NOAA.
Cerul senin – precum cel de vineri seară – face posibilă observarea fenomenului.
În SUA, NOAA a declarat că luminile ar putea fi văzute până în sudul statului Alabama și în nordul Californiei.
Ce sunt aurorele boreale?
Aurora Borealis – sau aurora boreală – este un fenomen asemănat unei „perdele” luminoase, aprinsă de lumini pe cerul nopții și are culori care variază de la verde la roz și stacojiu.
Culorile apar datorită faptului că diferitele gaze din atmosfera Pământului sunt energizate de particulele încărcate.
Cele mai comune două gaze din atmosfera Pământului sunt azotul și oxigenul. Atomii de oxigen strălucesc în verde – culoarea cea mai des întâlnită la aurorele boreale, în timp ce atomii de azot emit violet, albastru și roz.
Elena Cristea