1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:42
No menu items!

CCR: Președintele României are aceeași imunitate ca a parlamentarilor

spot_img

Traian Băsescu poate fi, astfel, cercetat pentru alte fapte decât opiniile politice

CCR_SZ (2)

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au stabilit recent că preşedintele României se bucură de aceeaşi imunitate ca şi parlamentarii, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu poate fi anchetat penal pentru faptele pe care le săvârşeşte, cu excepţia declaraţiilor politice, scrie luju.ro.

Precizarea se regăseşte în decizia CCR din data de 21 mai 2014, când judecătorii constituţionali au avut de soluţionat cererea premierului, Victor Ponta, privind conflictul juridic de natură constituţională dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul României.

Decizia 284 din 21 mai 2014, luată în unanimitate, inclusiv de Daniel Morar, fostul şef al DNA, care a invocat imunitatea juridică a președintelui, arata că preşedintele României răspunde în aceleaşi condiţii ca şi parlamentarii pentru orice faptă săvârşită în perioada exercitării funcţiei, care nu are legătură cu opiniile politice. Nu există niciun dubiu în această privinţă întrucât judecătorii CCR fac această interpretare, trimiţând la art. 72 alin. 1), care vorbeşte de faptul că imunitatea preşedintelui este identică cu cea a parlamentarilor, adică numai pentru votul şi opiniile politice exprimate în timpul mandatului.

De altfel, în ceea ce priveşte limitele dreptului de exprimare, Legea fundamentală prevede la art.72 alin.(1), având ca titlu marginal „Imunitatea parlamentară”, potrivit căruia „Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”. În conformitate cu dispoziţiile art.84 alin.(2) din Constituţie, „Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”. Analizând semnificaţia juridică a instituţiei imunităţii, Curtea constată că aceasta este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenta titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garanţia prevăzută la art.72 alin.(1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţa politică a societăţii, întrucât înlătură răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică. Însă, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice

Curtea Constituțională
decizia 284/2014

Andrei Tudor