1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:50
No menu items!

CCR, lovitură fără precedent pentru Iohannis. Motivarea deciziei prin care e obligat să desemneze premierul majorității

spot_img

Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat, marți, motivarea deciziei prin care constată conflictul juridic de natură constituțională între președinte și Parlament și îl obligă pe Klaus Iohannis să desemneze un premier capabil să coaguleze o majoritate. 

În motivare, Curtea combate, extrem de bine argumentat (fiecare argument fiind susținut prin prevederi ale Constituției) toate acțiunile lui Klaus Iohannis și ale PNL, care au provocat actuala criză politică doar din dorința de a genera alegeri anticipate. În analiza situației politice, judecătorii constituționali au luat în calcul inclusiv declarațiile publice ale președintelui, pe care le-au analizat și le-au coroborat cu acțiunile acestuia, arătând cum Iohannis a încălcat nu doar Legea fundamentală, ci și rolul conferit de aceasta președintelui României. 

Mai mult, Curtea face referire și la consultarea partidelor politice, pentru desemnarea premierului, care, potrivit Constituției ar trebui să fie una reală, bazată pe dialog, și nu o simulare a unor consultări, așa cum a fost cea la care am asistat încă de la desemnarea lui Ludovic Orban ca premier, pentru a doua oară, după ce a pierdut primul mandat în urma unei moțiuni de cenzură. „Consultarea partidelor politice de către Președintele României, în vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru, nu este un act formal, ci trebuie să fie realizată în mod sincer și responsabil, astfel încât față de persoana desemnată de Președinte în urma consultării să se formeze convingerea că va reuși să obțină susținerea majorității parlamentarilor, așadar, votul de încredere pentru noul Guvern”, arată CCR. 

„(…)desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă la bază convingerea Președintelui României că persoana desemnată va putea să coaguleze o majoritate parlamentară în vedere învestiturii Guvernului”, mai explică judecătorii constituționali.

Potrivit acestora, „art.89 din Constituție nu exclude posibilitatea ca Președintele să formuleze mai multe solicitări de învestitură (textul constituțional referindu-se la ”cel puțin două”), dacă apreciază că în acest mod se va rezolva blocajul instituțional”. 

Acțiunile lui Iohannis încalcă, însă, Constituția, concluzia CCR fiind aceea că „Desemnarea apare astfel ca un act de voință unilateral, expresie a voinței exclusive a Președintelui României, care se poziționează astfel în afara logicii raporturilor constituționale de separație și echilibru al puterilor în stat și a efectelor pe care această logică le atașează actului desemnării candidatului la funcția de prim-ministru”. 

Prin urmare, prin decizia sa, Curtea îl obligă pe Klaus Iohannis să desemneze un premier capabil să coaguleze o majoritate parlamentară, soluționând în acest fel criza politică și blocând drumul către anticipate: „în realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de primministru. Această desemnare trebuie să respecte atât litera, cât și spiritul Constituției, precum și obligația de comportament constituțional loial, în sensul celor anterior arătate.

Decizia motivată a CCR poate fi consultată  AICI.