7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:28
No menu items!

CCR, lovitură pentru Iohannis. Preşedintele nu şi-a exercitat atribuţia constituţională de a lua act de demisiile miniștrilor / DOCUMENT

spot_img

În motivarea deciziei prin care a admis conflictul Guvern-Preşedinţiei din cauza remanierii guvernamentale, Curtea Constituțională a României arată că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de demisiile celor doi miniștri şi de a semna decretele de revocare.

„Faţă de circumstanţele cauzei, Curtea constată că, începând cu data de 30 noiembrie 2018, când prim-ministrul a comunicat formal Preşedintelui cele două demisii din funcţia de ministru, şi până la data pronunţării prezentei decizii, Preşedintele nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de acestea şi de a constata, prin decret, vacanţa posturilor, deşi respectivele demisii au devenit, între timp, irevocabile.

În concluzie, Curtea reţine că, în ambele situaţii, în ordinea survenirii lor, Preşedintele nu a acţionat în nici un fel, deci nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale prevăzute de art.85 alin.(2) din Legea fundamentală.

Președintele poate refuza MOTIVAT numirea unui ministru, când nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate

Cu privire la refuzul Preşedintelui de numire în funcţia de membru al Guvernului, la propunerea prim-ministrului, Curtea reţine că, potrivit Deciziei nr.356/2007 , Preşedintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusă, ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, prevăzute de dispoziţiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform cărora ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1).” Totodată, potrivit Deciziei nr.98/2008, Preşedintele poate refuza, motivat, o singură data pe criterii ce ţin de corespunderea persoanei în funcţia propusă. Preşedintele României nu are dreptul la o proprie opţiune în cadrul mecanismului constituţional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcţia de ministru, în sensul că nu poate indica aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie, la acelaşi minister”, precizează CCR în motivarea publicată, joi, pe site-ul instituţiei.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, conflictul juridic între Guvern şi Preşedinţie, astfel că şeful statului Klaus Iohannis este obligat „să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru” şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştrii.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la amânarea numirii miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor.

Astfel, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, în legătură cu numirile de la cele două ministere că va aştepta decizia CCR.

„În funcţia de decizia CCR, voi lua o decizie după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune”, a afirmat Iohannis.

Până acum, şeful statului nu a luat nicio decizie cu privire la remanierea guvernamentală.

Motivarea deciziei CCR poate fi consultată AICI

Raluca Dan