7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:32
No menu items!

CCR îi explică președintelui că trebuie să semneze decretele pentru remanierea guvernamentală

spot_img

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele este obligat să semneze de îndată decretele de vacantare a celor două funcţii de ministru din care titularii şi-au dat demisia: Dezvoltare şi Transporturi.

Pe de altă parte, preşedintele României urmează să răspundă de îndată, în scris, la propunerile făcute de prim-ministru pentru cele două portofolii. Preşedintele nu este obligat să numească o anumită persoană, ci să respecte prevederile legale.

Potrivit surselor oficiale, odată respinsă o persoană pe probleme de legalitate, ea nu mai poate fi propusă pentru o a fi ministru pe alt post. Este cazul Liei Olguţa Vasilescu.

În şedinţa CCR de miercuri, părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere. Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă, a declarat, miercuri, în plenul Curţii Constituţionale, că şeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, o dată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a declarat în şedinţa CCR, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Valeriu Motoc