Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările USR şi PNL cu privire la Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legile Justiţiei, potrivit unor surse din CCR.
Cele două sesizări au fost conexate și repinse ca neîntemeiate. Votul a fost majoritar, 8 la 1. Potrivit surselor menționate, Livia Stanciu a avut o opinie separată.
La sfârşitul lunii noiembrie, Uniunea Salvaţi România a anunţat că a depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. „Sesizarea USR arată că PSD – ALDE a acordat comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor Justiţiei”, a precizat USR.
Reprezentanţii formaţiunii au apreciat că din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creează „o confuzie” între aceasta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine „incert” şi „impredictibil”.
USR a menţionat că, potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor Justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului.
Valeriu Motoc