Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi dimineață că inițiativa sesizării Curții Constituționale a României (CCR) și nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministrul justiției. El a precizat că Ministerul Justiției va lucra, începând de astăzi, la redactarea sesizării, care va fi gata cel mai probabil luni. Ministrul a explicat și modul în care va fi redactat acest document.
„Prin decizia predecentă (decizia în cazul OUG13 – n.r.), CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie să respecte limitele legale, limitele consituționale. Știți că, în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG și legile, Guvern, respectiv, Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniștri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanțele acelor acte normative, la palierele doi și trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanțele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată și chemată să răspundă”, a explicat Tudorel Toader.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a refuzat să comenteze sesizarea CSM făcută în cazul său de către Laura Codruța Kovesi. Șefa DNA a sesizat CSM pentru că a considerat că Tudorel Toader atacă independența procurorilor prin declarațiile sale. Ministrul justiției a spus doar că poate va veni un moment al evaluărilor.
”Pe mine mă întrebați? Întrebați pe cine a crezut că este necesar și oportun să sesizeze. (…) În opinia mea, ca ministru al justiției, este un subiect extrem de sensibil și nu-mi permit să-l comentez în fața dumneavoastră. Poate vine un moment al evaluărilor, poate vine un moment în care se coagulează lucrurile, vom vedea”, a mai declarat Tudorel Toader.
Ministrul justiției a ținut să explice de ce a sesizat CCR pe ”Dosarul Belina” și ÎCCJ.
”Eu, ca ministru al justiției, nu am rolul de a comenta declarațiile sau comentariile altcuiva. Noi ne adresăm CCR, și nu ÎCCJ, CCR verifică dacă exită un conflict juridic de natură constituțională. ÎCCJ pronunță decizii de speță pe de o parte, propunță decizii cu caracter de lege pe altă parte, dar care se referă la conținutul normei. Noi acum vorbim de sesizarea CCR care să explice dacă există sau nu un conflict de natură instituțională”, a mai precizat Toader.
Sursa Zilei a publicat, pe 26 septembrie, conținutul unei decizii a CCR din 2011, în care Curtea aprecia asupra competenței procurorilor de ancheta legalitatea unor hotărâri de guvern, precizând explicit că aceasta intră în competența instanțelor de contencios administrativ.
R.D.