-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:50
No menu items!

CCR ar putea pune capac eliberărilor timpurii din dosarul transferurilor

spot_img

Transferuri_SZ

O decizie a Curții Constituționale din 6 mai pare să liniștească definitiv speranțele greilor fotbalului condamnați definitiv de Curtea de Apel București în dosarul Transferurilor, care vor să obțină eliberarea din închisoare pe motiv de neaplicare corectă a legii penale mai favorabile. Astfel, CCR a soluționat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.5 din Codul penal, excepţie ridicată din oficiu de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

 În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală

comunicat de presă CCR

 Hotărârea Curții Constituționale este extrem de importantă pentru dosarul greilor fotbalului românesc, condamnați în bloc la pedepse cu executare. Până la motivarea acestei decizii, trebuie precizat că această hotărâre pare să fie total opusă Completului Înaltei Curți care pronunță decizii pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. De exemplu, ÎCCJ a stabilit pe 14 aprilie că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei, ceea ce înseamnă, în esenţă, că judecătorii vor trebui să folosească articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri, vechi şi nou. Astfel, hotărârea Înaltei Curți dădea șanse pentru cel puțin un condamnat în dosarul Transferurilor, Mihai Stoica, care a depus o contestație în anulare susținând că în cazul său nu s-a aplicat legea penală mai favorabilă. Fostul manager susținea, de asemenea, că dacă s-ar fi aplicat legea penală mai favorabilă, s-ar fi constatat că în cazul său faptele sunt prescrise, așadar putea fi eliberat din închisoare.

Constatarea prescrierii faptelor la Mihai Stoica s-ar putea face numai prin combinarea unor prevederi din noul cod cu vechiul cod, tehnică ce pare a fi total interzisă de decizia Curții Constituționale din 6 mai.

Atunci când a dat condamnările definitive în acest caz, completul de la Curtea de Apel București a acționat, cel puțin la prima vedere, în perfectă concordanță cu ceea ce a stabilit CCR pe 6 mai. Adică a analizat faptele fiecărui inculpat pe fiecare Cod penal, a stabilit pedepse atât în limitele codului nou, cât și în limitele codului vechi, și a aplicat ulterior pentru fiecare pedeapsă, pentru fiecare inculpat, pedeapsa care a fost mai mică – fie cea de pe noul cod, fie cea de pe vechiul cod.

Contestația în anulare depusă de Cristi Borcea a fost respinsă din start ca inadmisibilă. Rămâne de văzut ce va decide Curtea de Apel București pe 23 mai, pentru contestația depusă de Mihai Stoica.

Cristi Ciupercă