-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:21
No menu items!

CCR: Alegerile din vară, într-un singur tur. Legea prevede două tururi în caz de balotaj

spot_img

Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea privind unele prevederile din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi.

Decizia a fost luată în unanimitate în cazul unei excepții de neconstituționalitate ridicate într-un proces deschis de jurnalistul Liviu Avram la Tribunalul București. Acesta a constestat constituționalitatea articlului 101, alineat 2 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale care prevede că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare numîr de voturi valabil exprimate”.

El a contestat și articolul 50 alineat 2 care prevede că „ pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor, şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.

Liviu Avram, care și-a depus candidatura la Primăria Capitalei pentru a putea declanșa acțiunea în justiție, a arătat că legiuitorul, adică Parlamentul, a impus o exigenţă excesivă de reprezentativitate când a reglementat intrarea în competiţia electorală a candidaţilor independenţi, dar a coborât sub standardul constituţional condiţia de reprezentativitate atunci când a reglementat rezultatul competiţiei electorale. În opinia sa, cele două articole prezintă simptomele unei manipulări a legislaţiei electorale în favoarea partidelor aflate la putere, practică sancţionată de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în Codul de bune practici în materie electorală. El a mai arătat că partidele aflate la putere, în sensul că au votat cu majoritate covârşitoare această lege, au şi cei mai mulţi primari în funcţie, iar un singur tur de scrutin favorizează net primarii în funcţie faţă de ceilalţi candidaţi.

Valeriu Motoc