2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:44
No menu items!

CCR a respins sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare

spot_img
CCR a respins sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare
foto: moldoveanul.md

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare şi a constatat că legea, în raport de criticile formulate, este constituţională.


”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic pct.5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, prin care se introduce art. 86 alin. (2) indice 2, în raport cu criticile formulate”, arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, urmând ca actul normativ să fie transmis preşedintelui României pentru promulgare.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit miercuri pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile articolului unic pct. 5 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, prin care se introduce art. 86 alin. (2) indice 2.

Potrivit PDL, legea adoptată de Senat pe 10 aprilie depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi dezbătute în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel „neconformă” cu prevederile Constituţiei şi cu toată jurisprudenţa CCR.

„Parlamentarii Puterii au adoptat un alineat 2 indice 2 la art. 86 din legea criticată de neconstituţionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui României, al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză. Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art. 86 alin. (2) care, la rândul său, priveşte condiţiile în care coloneii şi comandorii pot fi menţinuţi peste limita vârstei de grad prevăzută la art. 92 din Legea nr. 80/1995”, susţin contestatarii.

Lucian Mera