Curtea Constituţională a respins, miercuri, ca neîntemeiate, sesizările depuse de Opoziţie şi Avocatul Poporului la proiectul de adoptare a ordonanţei care modifică Codul fiscal şi care menţine suprataxarea contractelor de muncă part-time. Prin urmare legea este constituţională.
„În şedinţa din 14 decembrie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu privire la obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi neafiliaţi, a decis:
1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum şi a dispoziţiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanţa Guvernului nr.16/2022.
2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanţa Guvernului nr.16/2022”, arată comunicatului de presă de miercuri al CCR, care precizează că decizia este definitivă şi obligatorie.
Pe 23 noiembrie, deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională în legătură cu legea supraimpozitării muncii part-time, „una dintre numeroasele modificări nocive aduse de coaliţia PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanţă de Guvern”, a anunţat atunci USR.
E. Stan