Curtea Constituţională a decis în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între ICCJ şi Senat
Conflictul a fost sesizat de CSM, și a fost declanşat de refuzul Senatului de a redacta hotărârea care atestă rezultatul votului în cazul senatorului Dan Șova.
Senatul este obligat, prin decizia CCR, să redacteze hotărârea în cazul acestui vot.
Președintele Curții, Augustin Zegrean, a precizat că hotărârea care va fi adoptată și publicată în cazul lui Șova poate fi atacată ulterior de cei care consideră că este nelegală sau neconstituțională.
CSM a sesizat CCR cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, fără a emite o hotărâre şi după ce majoritatea senatorilor prezenţi, în condiţii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.
comunicat CSM
Dan Șova a scăpat de arestarea preventivă pe 25 martie, când Senatul nu a întrunit numărul necesar de voturi în favoarea solicitării DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost „pentru”, 67 „contra” și 5 voturi anulate, fără a se întruni majoritatea necesară de 85 de opțiuni „pentru”.
Potrivit regulamentului Senatului aflat în vigoare la acea vreme, hotărârile Senatului se aprobau doar dacă sunt votate de majoritatea senatorilor de pe liste, nu de majoritatea senatorilor prezenți la ședință. Regulamentul a fost modificat săptămâna aceasta.