1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:51
No menu items!

CCR a admis conflictul Parlament – ÎCCJ pe completurilor specializate pentru cazurile de corupție

spot_img

Curtea Constituțională a admis, miercuri, 3 iulie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie. Sesizarea a fost făcută pentru Camera Deputaților de Florin Iordache iar votul în plenul CCR a fost foarte strâns, cinci judecători fiind pentru admitere și restul de patru judecători pentru respingerea sesizării.

Problema completurilor specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost ridicată de avocații lui Liviu Dragnea care au invocat lipsa acestora în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Între timp, ÎCCJ a decis condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă.

Florin Iordache a arătat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că iniţial legea nu prevedea constituirea în mod obligatoriu a completurilor specializate în judecarea cauzelor de corupţie, însă această prevedere a devenit obligatorie, după modificarea de către Parlament a actului normativ.

De cealaltă parte, preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curţii Constituţionale prevede că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu are competenţa să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuţie nu poate fi delegată de către preşedintele Camerei Deputaţilor.