33.8 C
București
duminică, 7 iulie 2024 - 19:13
No menu items!

Cazul Wikileaks: Assange pleacă din Marea Britanie în Australia, SUA renunță la prinderea lui

spot_img

Organizația Wikileaks a anunţat că fondatorul Julian Assange a părăsit Marea Britanie după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane, în urma căreia va pleda vinovat la acuzaţiile penale şi va fi eliberat.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională. De ani de zile, SUA susţin că fişierele Wikileaks – care au dezvăluit informaţii despre războaiele din Irak şi Afganistan – au pus vieţi în pericol. Acesta a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde a luptat pentru evitarea extrădării în SUA.

Assange nu va petrece nicio zi în custodia SUA, care îi va asimila pedeapsa cu timpul petrecut încarcerat în Marea Britanie. Assange se va întoarce în Australia, potrivit unei scrisori din partea Departamentului de Justiţie.

WikiLeaks a făcut publice sute de mii de documente militare americane clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak, cele mai mari breșe de securitate de acest gen din istoria militară a SUA. În SUA, australianul risca o pedeapsă de 175 de ani de închisoare. Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale, care au fost, ulterior, retrase. De atunci, el a fost în arest la domiciliu, a fost închis timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra și a fost deținut, din 2019, la închisoarea de maximă securitate Belmarsh.

Wikileaks a declarat că Assange a părăsit închisoarea Belmarsh marţi, după 1.901 zile petrecute într-o celulă mică. El a fost apoi „eliberat pe aeroportul Stanstead în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie” pentru a se întoarce în Australia, se adaugă în declaraţie. Wikileaks a publicat și un scurt film cu plecarea lui Assange.

 

T. S.