Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, că membrii comisiilor LPF vor redeschide cazul „Valiza”, în urma sentinţei definitive a Curții Supreme în acest dosar.
„Cazul va fi deschis, dar nu a apărut deocamdată o decizie oficială a instanței. Până nu există un document oficial nu putem face nimic. Ceea ce am văzut în presă e interpretabil, unii au spus că a fost condamnat pentru corupţie, alţii pentru fals şi uz de fals, şi alţii pentru mită. Eu nu mă pronunţ, că nu am dreptul, pentru că eu pot influenţa comisiile, dar pot să vă spun că mâine-poimâine, când se va da hotărârea cu motivare cu tot, cazul va fi reanalizat”, a spus Alexandru citat de Mediafax.
Valentin Alexandru a mai explicat că acest caz va fi analizat pe baza regulamentului disciplinar de la data săvârşirii faptei, sezonul 2007/2008.
„Există o soluţie definitivă a instanţei de recurs a federaţiei, apoi au pasat-o la noi. Noi am zis că nu putem să o definitivăm până nu apare soluţia asta. A apărut după cinci ani. Noi am suspendat-o, nu am pus-o în aplicare, pentru că am vrut să vedem ce se întâmplă, poate îl achită pe om şi nu suntem zdraveni la cap. Acum o să reluăm chestiunea şi să vedem dacă e vorba de articolul 60 sau articolul 61, din ROAF-ul din 2007-2008. Se va aplica „biblia” (regulamentul disciplinar) de la momentul ăla, când s-a comis fapta, pentru că nu ar fi corect să o aplici pe cea de anul ăsta. Nu e vorba de excludere în niciun caz. E vorba de pedepsirea celor care au săvâşit fapta. Apoi, articolul 60 vorbeşte ceva de depunctarea echipei. Nu am exact în cap în momentul ăsta. Iar la articolul 61, unde e vorba de manipulare, e vorba doar de persoana care a săvârşit fapta. Se va relua toată chestiunea, ori validăm hotărârea ultimei instnaţe de recurs a federaţiei, cum era atunci, ori se va reanaliza. Atunci nu era vorba de retrogradare, după cazul valiza a fost introdusă această chestiune. E vorba doar de depunctare”, a mai spus Alexandru.
Oficialul ligii a precizat faptul că în soluţionarea acestui caz va fi importantă precizarea termenilor „corupţie” şi „mită”, pentru a putea fi aplicat corect regulamentul: „Nu te poţi juca cu viaţa unui club, e foarte important dacă e corupţie sau mită. Dacă e corupţie, avem un articol pentru corupţie, dar avem şi un articol pentru implicarea, manipularea unor situaţii pentru influenţarea rezultatului unui meci. Deocamdată, după opinia noastră, acolo se încadrează. În limbajul nostru penal, corupţia este mită. Dar în acelaşi timp, în limbaj european, se spune aşa: mita între persoane sau entităţi private nu e corupţie, e mită. Cu pedepsele de rigoare. La noi nu se face însă această delimitare. Trebuie să ne consultăm cu cei mai mari jurişti. Eu aştept ceva oficial, să scrie, e corupţie sau mită? Azi am dedicat toată ziua acestui caz, am pus avocaţii să caute, ce este corupţie sau mită”.
Andrei Tudor