4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:31
No menu items!

Cazul Toni Greblă ajunge în presa europeană

spot_img

Într-o răsturnare de situație care a provocat o mare agitație în România, fostul judecător Toni Greblă a fost achitat de Înalta Curte de Casație la 11 mai 2018. Toni Greblă a ieșit public și a vorbit despre ceea ce crede că stă în spatele dosarului său, scrie James Wilson de la publicația EU Today.

Televiziunea Antena 3 l-a întrebat dacă „statul paralel”, un termen folosit frecvent în România pentru a descrie o structură (în acest caz, SRI și ADN), despre care se presupune că încearcă să obțină control ilegal cu resurse publice, a fost vinovat de necazurile pe care le-a îndurat. Fostul judecător a confirmat spunând că „unii oameni au funcționat în afara legii”. „Unul dintre acești oameni este Florian Coldea (fostul director adjunct al SRI), dar nu cred că nu știa”, a spus Toni Greblă adăugând că acțiunea împotriva sa a fost susținută de Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA.

Dezvăluirile au continuat pe parcursul întregii săptămâni în România, cea mai șocantă venind de la jurnalistul de investigație Sorina Matei, care a descris modul în care fratele procurorului care avea dosarul lui Grebla a fost arestat în noaptea de 5-6 februarie 2015 pentru a se exercita presiuni asupra sa astfel încât acesta să urmeze comenzile date de SRI-DNA. Tactica a reușit, cu procurorul aparent plângând și cerșind în genunchi ca fratele său să fie eliberat. La patru zile de la arestarea fratelui său, procurorul, ajutat de un coleg, a ordonat reținerea lui Toni Greblă.

Acest caz a provocat un cutremur în România, în plin scandal privind semnarea protocoalelor dintre SRI și instituții importante din sistemul judiciar, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și Inspecția Judiciară.

Emanuel Stan