-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:04
No menu items!

Cazul Siutghiol. Experimentul dovedește că strigătele de ajutor puteau fi auzite de pe mal

spot_img

Experimentul cerut de procurorii care se ocupă de ancheta în cazul prăbușirii elicopterului SMURD a arătat că strigătele de ajutor auzite de pe mal erau reale

elicopter siutghiol 3

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, miercuri, că s-au făcut două experimente cu scafandri, pe lacul Siutghiol, în aceleași condiții meteo ca cele din data de 15 decembrie, când s-a prăbușit elicopterul SMURD. Concluzia specialiștilor a fost că strigătele de ajutor, filmate de un martor cu telefonul mobil, puteau fi auzite de pe mal, sunt reale. Al doilea experiment, susține procurorul general, a fost făcut pentru a se vedea cât timp puteau rezista persoanele de la bordul aparatului în apă, după prubișrea elicopterului.

Nu pot fi respectate exact aceleași condiții ca la producerea accidentului. Nu mă refer doar la parametrii meteo, dar de exemplu, într-o astfel de situație, e importantă și direcția vântului. Plus că nu pot fi respectați nici măcar parametrii care țin de condiția umană. Ce s-a verificat din datele pe care le am, dacă strigătul putea fi auzit, da, putea fi auzit.

Tiberiu Nițu, procuror general al României

Coordonatorul SMURD, Raed Arafat explica, pe 16 decembrie, la o zi după prăbușirea elicopterului, că victimele nu ar fi putut striga după ajutor. Înregistrarea fusese făcută publică de un martor, care a filmat cu telefonul mobil, de pe mal, epava elicopterului, de lângă care se auzeau strigătele de ajutor ale unei persoane. Martorul îi răspundea acelei persoane să reziste, că a sunat la 112. Filmarea arată că cel puțin unul dintre membrii echipajului, cel mai probabil pilotul, era în viață după impact. Raed Arafat a explicat că experimentul dispus pe 26 decembrie trebuia să clarifice aceste neclarități.

Pe de altă parte, procurorii au făcut audieri, printre persoanele care au fost și urmează să mai fie chemate la parchet numărându-se atât martorii tragediei de la constanța, cât și angajații ISU și Inspectoratului General al Aviației din MAI.

După operațiunea de salvare de la Siutghiol, care a durat aproximativ 12 ore, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului ISU Constanţa şi a cerut premierului schimbarea din funcţie a prefectului judeţului.

Pilotul, copilotul, asistenta și medicul echipajului SMURD de la Constanța s-au prăbușit pe 15 decembrie în Lacul Siutghiol din Mamaia și și-au pierdut viața. Cadavrele celor patru au fost recuperate după ore întregi de căutare în apă.

M. Nedelcu