Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut marți, în marja reuniunii ministeriale ASEM (Asia-Europe Meeting), o întrevedere bilaterală cu omologul malaezian, Dato’ Sri Anifah Haji Aman, cu care a discutat despre situația cetățenilor români aflați în închisoare în Malaezia sub învinuirea de trafic/cărăușie de droguri.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul întâlnirii, Titus Corlățean a făcut referire la scrisoarea transmisă omologului malaezian în cursul lunii octombrie cu privire la cazul cetățeanului român condamnat la pedeapsa cu moartea în Malaezia și a înmânat un aide-mémoire referitor la aceste cazuri.
„Ministrul Titus Corlățean a exprimat, în context, îngrijorarea față de situația cetățeanului condamnat la moarte și a făcut un apel în sensul reanalizării cazului și evitării pedepsei capitale, menționând că pentru România și pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitală este inacceptabilă și contravine valorilor umane statuate la nivel internațional”, detaliază MAE.
Ministrul român de externe a prezentat, totodată, demersurile efectuate de partea română pentru prevenirea unor astfel de situații și a amintit campania publică vizând conștientizarea pericolelor la care se expun cărăușii de droguri, campanie care se derulează atât prin media, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române din străinătate, precum și crearea unui grup de lucru interinstituțional.
De asemenea, cei doi miniștri au agreat accelerarea negocierilor privind crearea cadrului legal la nivel bilateral care să faciliteze soluționarea cazuisticii specifice privind cooperarea în materie de extrădare, de cooperare în domeniul asistenței judiciare și pentru transferarea persoanelor condamnate.
Ionuț Gologan, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiție din Malaezia pentru trafic de droguri.
Corlățean și Dato’ Sri Anifah Haji Aman au mai discutat principalele aspecte ale dialogului politic bilateral, precum și necesitatea relansării și dezvoltării relațiilor economice. În acest sens, ministrul Titus Corlățean a prezentat principalele avantaje pe care le are România din punct de vedere al legăturii cu Europa Centrală prin intermediul Dunării, respectiv deschiderea spre Caucaz și zona Asiei Centrale, prin legăturile de la Marea Neagră.
La rândul său, ministrul malaezian a menționat că țara sa poate să devină o poartă de deschidere spre ASEAN (Asociația Națiunilor Sud-est Asiatice) pentru produsele românești. A fost subliniat și potențialul de dezvoltare a turismului între cele două țări.
Șefii celor două diplomații au agreat crearea unui consiliu de afaceri între România și Malaezia, pentru stimularea contactelor între mediile de afaceri din cele două țări.
Ministrul Titus Corlățean a adresat omologului său invitația de a efectua o vizită în România în cursul anului 2014 și a propus ca în marja acesteia să fie organizat un forum de afaceri.
Reuniunea ASEM din acest an a început luni la New Delhi, India, și se încheie marți, având ca temă „ASEM: Punte a parteneriatului pentru creștere și dezvoltare”.
R.D.