2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:48
No menu items!

Cazul Orban: românii au mutat “gâlceava” la Strasbourg

spot_img

 

Deutsche Welle face observații privind votul europarlamentarilor PDL împotriva numirii lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, astfel românii sabotându-se reciproc.  DW subliniază faptul că în Parlamentul European deputații nu votează în conformitate cu intereselor naționale, însă atunci când nu există o competiție și se votează pentru numirea unui candidat, este cel puțin  ”ciudat” să votezi împotriva unui conațional.

”De vreo doi ani, grupurile politice rivale provenite din România au dat impresia că au mutat scandalurile de la Bucureşti la Strasbourg. Ultimul episod care a lăsat o impresie stingheritoare este votul împotriva candidaturii lui Leonard Orban la un post în Curtea Europeană de Audit. Aritmetica votului arată că votul deputaţilor români din grupul PPE, adică militanţii PDL, au condus în comisia de specialitate la un aviz negativ pentru candidatul României”, notează Deutsche Welle.

”Explicaţiile deputaţilor PDL au fost contradictorii, ceea ce lasă loc bănuielii că votul împotriva lui Orban a fost legat mai curând de scandalul recent de la Bucureşti. Leonard Orban a fost consilier al preşedintelui Băsescu, a ocupat apoi un fotoliu ministerial în cabinetele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, dar a acceptat apoi să treacă de partea adversarilor, intrând în guvernul Ponta. Într-o postare recentă pe blogul său, Cristian Preda îi reproşa direct lui Leonard Orban, într-un comentariu caustic, faptul de a fi trecut prin toate guvernele, cu aluzie şi la suspendarea preşedintelui”, menționează DW.

DW atrage atenția că în România “orice funcţie relevantă este girată politic” şi “nu contează prea mult competenţa, ci loialitatea faţă de grup. Eurodeputaţii români nu doar că au mutat propria gâlceavă la Strasbourg, dar au părut să exporte în instituţiile europene sistemul numirilor politice”.

Miercuri, Comisia de Control Bugetar a acordat pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, 14 voturi împotrivă și 12 pentru.  Europarlamentarii PL au fost cei care au votat împotriva ministrului afacerilor europene, înlocuind membrii permanenți ai Comisiei.

Europarlamentarii PDL au replicat invocând  încălcarea articolului 286 din Tratat, potrivit căruia Orban nu are sufiecientă experiență ca auditor, astfel încât să se justifice numirea sa la Curtea Europeană de Conturi.

Votul Comisiei de Control Bugetar, cît și cel al plenului Parlamentului European este unul consultativ, decizia finală apartinând Consiliului European.