Referatul procurorilor DIICOT prezentat instanței descrie pe larg modul în care acționarii grupului Nordis și apropiații lor au comis infracțiuni legate de evaziunea fiscală.
”Membrii grupării au utilizat entitățile economice (societățile pe care le controlau) pentru a transfera succesiv sume de bani din conturile celor cinci societăți, s-a procedat la simularea unor relații comerciale chiar între societățile din grup, relații care însă nu aveau caracter real, reprezentând plăsmuiri ale realității. (…) Au rezultat date probatorii certe privind evidențierea în contabilitatea unor societăți din grupul fiscal a unor operațiuni fictive, consecințele fiscale constând în denaturarea cheltuielilor și a T.V.A. deductibilă și, pe cale de consecință, a obligațiilor fiscale către bugetul de stat”, se arată în referat.
Asociații Nordis Management și apropiații lor sunt acuzați de evaziune fiscală în formă continuată, după ce au diminuat baza impozabilă și au dedus ilegal TVA, producând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 12,28 milioane de lei, din care 5,66 milioane lei din TVA și 6,62 milioane lei impozit pe profit.
Descrierea modului de acțiune:
- Actele de urmărire efectuate și probele administrate în cauză au relevat (…) demersuri care prin natura lor întrunesc elementele de tipicitate ale infracțiunii de evaziune fiscală.
- În majoritatea lor, aceste operațiuni sunt reprezentate de achiziții, iar obiectul acestora în general de servicii. Având la dispoziție mai multe societăți care aveau declarat obiect principal de activitate intermediere imobiliară și având în vedere specificul activității principale a grupului dezvoltarea imobiliară, membrii grupării au identificat soluția infracțională a simulării de achiziții de servicii de intermediere imobiliară.
- În acest sens au fost încheiate mai multe contracte de intermediere imobiliară între societățile care jucau rolul de dezvoltator (NORDIS MANAGEMENT, NORDIS MAMAIA etc.) și alte societăți din grup având ca obiect servicii de intermediere imobiliară, contracte care prevedeau plata unor comisioane de valori foarte mari, în cote procentuale (2-6%) sau de valori fixe, societățile furnizoare facturând serviciile către beneficiari. Beneficiarii la rândul lor au evidențiat aceste operațiuni de achiziții în contabilitate diminuând baza impozabilă și creând în mod nelegal T.V.A. deductibil în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor.
- Dincolo de suspiciunile rezultate chiar din structura acționariatului societăților implicate în tranzacții (membri ai grupării având calitatea de asociat/administrator) și în cadrul furnizorului și în cadrul beneficiarului, precum și lipsa de logică economică pentru un business care viza vânzarea de imobile și inutilitatea creării de costuri suplimentare, alte mijloace de probă au relevat fără putință de tăgadă caracterul fictiv al acestor tranzacții.
- Toate persoanele audiate în cauză în calitate de martori sau persoane vătămate, clienți care au achiziționat unități locative în cadrul proiectelor Nordis, declară că au identificat dezvoltatorul și au început negocierile pentru achiziția apartamentelor de vacanță, prin mijloacele de promovare directe ale societății Nordis (observând pe rețele de socializare sau pe alte căi de publicitate/panouri publicitare) și în niciun caz prin intermediul unei agenții imobiliare.
- Cu toate acestea, aceste persoane se regăsesc pe lista de clienți comisionați de către societățile din grup.
- Măsurile de supraveghere tehnică (…) au relevat în mod direct faptul că aceste contracte au caracter fictiv rolul lor fiind acela de ”a muta bani de pe o firmă pe alta”. Din aceleași discuții rezultă foarte clar că în unele cazuri actele au fost întocmite post-factum, numai în contextul controlului desfășurat de DGAF.
- S-a constatat faptul că același client a fost comisionat de două sau chiar trei societăți diferite în condițiile în care a achiziționat un singur imobil. De asemenea, apar comisionate unități locative care la data pretinsei prestări a serviciului, erau deja vândute către alte persoane fizice sau juridice.
- Valorile facturate sunt foarte mari, depășind prin aplicarea unui comision mediu, chiar valoarea imobilelor tranzacționate. Explicația unei astfel de neconcordanțe constă în neglijenta membrilor grupării care, identificând mijloace facile de eludare a legii, nu au fost atenți la aceste aspecte, preocuparea lor principală fiind simularea unor operațiuni, transferul fondurilor și retragerea numerar.
- Serviciile pretins prestate nu se limitează la intermediere imobiliară fiind identificate și alte tipuri respectiv consultanță construcții, producție hardware, consultanță marketing, în general activități greu cuantificabile. Și în aceste cazuri, regăsim aceleași situații, respectiv lipsa unor angajați de profil care să presteze astfel de servicii.
- Analizându-se traseul financiar se constată același tipar: după ce sumele de bani sunt transferate către pretinsul furnizor destinația finală este similară: retragere numerar sau redirecționarea către alte persoane fizice sau juridice.
- Operațiuni de achiziții sunt înregistrate nu numai de la firmele controlate de grupare, dar și de la terțe societăți, care au un comportament fiscal inadecvat (neîndeplinirea obligațiilor recapitulative, lipsa angajați sau număr insuficient raportat la obiectul prestațiilor lipsa mijloacelor fixe (logistică) pentru a presta astfel de activități și cel mai important faptul că administratorul nu are cunoștință de existenta vreunei societăți în care să aibă calitatea de asociat sau administrator. Și în acest caz, sumele sunt transferate către pretinsul furnizor, apoi sunt retrase numerar imediat după facturare și plată.
- Printr-o ordonanță din 12.11.2024, s-a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat în formă continuată.
- Efectuând operațiuni de livrări (vânzări de unități locative) atât prin promisiunile de vânzare cât și prin contracte de vânzare-cumpărare, operațiunile au fost facturate cu TVA de 5%.
- În sens invers, pentru edificarea imobilelor din cadrul proiectelor imobiliare dezvoltate, toate achizițiile de bunuri (materiale de construcții și alte bunuri necesare construcțiilor) și servicii (execuție și alte tipuri de servicii), din care o mare pondere o au achizițiile de la propriile societăți, dezvoltatorul a achitat TVA regulat de 19%.
- S-a solicitat autorităților fiscale aprobarea unor operațiuni de rambursări, compensări și restituiri de TVA, reprezentând diferența dintre TVA colectată și cea deductibilă, cea deductibilă fiind în mod evident superioară. Decalajul dintre TVA colectată și TVA deductibilă a fost creat artificial și ilegal pentru ambele categorii, întrucât, pe de o parte regimul de TVA redus este aplicat nelegal (…), iar TVA deductibilă este majorată în mod fraudulos prin toate operațiunile de achiziții declarate și înregistrate de către Nordis Management SRL de la societățile afiliate grupării.
- Dezvoltatorul, prin natura obiectului de activitate declarat, nu putea avea o altă posibilitate de a înregistra operațiuni cu regim derogatoriu în ceea ce privește TVA (5%) decât din vânzarea unităților locative. Așadar operațiunile de livrări se limitează la vânzarea apartamentelor, aceasta fiind și rațiunea dezvoltării businessului.
- Gruparea a stabilit cu rea-credință taxele (taxa pe valoarea adăugată) în scopul obținerii fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.
- Pentru a putea fi vândute unitățile locative trebuiau întabulate, or întabularea presupune, în cazul edificării unor imobile cu destinație de locuințe colective, apartamentarea (dezmembrarea proprietății) or aceasta din urmă nu se poate face decât dacă există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. (…) În această cascadă de operațiuni, apartamentarea este realizată ilegal, toate prevederile legale în materie stabilind explicit ca o astfel de operațiune nu se poate realiza decât după recepția la terminarea lucrărilor și, pe cale de consecință, operațiunile de vânzare a unităților locative cu inserarea cotei de T.V.A. sunt ilegale, fiind făcute în mod fraudulos, cu rea credință pentru a beneficia de niște avantaje fiscale.
- În cazul apartamentelor vândute în clădirea în care funcționează hotelul Nordis Mamaia, compania nu avea dreptul la TVA redusă în cotă de 5%, având în vedere că destinația camerelor vândute în perioada 2022-2023 a fost stabilită de la bun început (chiar de la încheierea promisiunilor de vânzare-cumpărare), respectiv de unitate hotelieră.
- Dezvoltatorul și-a stabilit cu rea-credință taxa pe valoarea adăugată tocmai pentru a beneficia de rambursări/restituiri sau compensări în raport cu bugetul de stat.
T. S.