6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:33
No menu items!

Cazul Codruț Marta. Apropiații lui Blejnar dau aproape toți cu subsemnatul în fața procurorilor

spot_img

blejnar_marta_jurnalul.ro

A fost o perioadă în care erau intangibili indiferent de ceea ce făceau. Nimeni nu s-a atins de ei. Este vorba de perioada guvernării PDL când premier era Emil Boc. Iar cei la care ne referim sunt foștii șefi ai Fiscului din România, începând cu vârful ANAF și până la fosta Gardă Financiară. Vârfurile de lance erau, fără doar și poate Sorin Blejnar, fost președinte ANAF, fostul său aghiotant – Codruț Marta, Viorel Comăniță – fost șef al Vămilor și Sorin Florea – fost comisar șef adjunct la structura centrală a Gărzii Financiare. Din aceeași grupare de influență mai făcea parte și Robert Rusu, fost șef al Gărzii Financiare Ilfov – județ problemă al găurilor negre financiare. Singurul care nu a dat ochii cu procurorii este Codruț Marta, deocamdată de negăsit.

Cel care a spart gașca de la vârf este fostul premier Răzvan Mihai Ungureanu, personaj care „l-a împins pe scări” pe Sorin Blejnar atunci când i-a cerut să aducă la bugetul de stat două miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale. Că Ungureanu a fost o problemă pentru gașca lui Blejnar rezultă foarte clar din dosarul penal instrumentat de procurorii DNA pe numele lui Sorin Blejnar și al lui Viorel Comăniță. De atunci au început problemele pentru șmecherii care au condus Fiscul românesc.

Blejnar și Marta, în două dosare

Astfel, până în prezent Sorin Blejnar și fostul său șef de cabinet Marta s-au ales cu două dosare penale. Într-unul, DIICOT Brașov l-a trimis în judecată pentru protejarea unei rețele de evaziune fiscală cu produse petroliere în care era Codruț Marta și afaceristul orădean, Attila Peter Racz. De altfel de numele Racz se leagă pentru prima oară apariția lui Codruț Marta într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu motorină. Când DNA a obținut arestarea lui Racz cu mult înainte de a izbucni în public celălalt dosar Blejnar, în acel dosar au apărut intercepătri în care Codruț Marta îl sfătuia pe Racz despre cum să se protejeze în fața eventualelor controale.

Înainte de dosarul DIICOT Brașov Sorin Blejnar a fost inculpat pentru prima oară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în iulie 2012 în dosarul soților Radu și Diana Nemeș. Acuzațiile sunt aceleași ca la Brașov și anume protejarea rețelei de evaziune și spălare de bani condusă de această dată de soții Nemeș și direct și de Codruț Marta. De altfel DNA a obținut și emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Marta. Fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță este și el anchetat de DNA în dosarul lui Blejnar.

Sorin Florea, fostul comisar general adjunct al structurii centrale a Gărzii Financiare, a fost și el pus sub acuzare de curând de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului după ce a avertizat un comisar din subordinea sa că procurorii îi pregătesc un flagrant.

Singurul din colaboratorii foarte apropiați care a scăpat deocamdată este Robert Rusu – fost șef la Garda Financiară Ilfov, deși în câteva anchete procurorii DNA au trecut razant pe lângă numele acestuia.

Că ANAF era o instituție cu probleme serioase de integritate o confirmă și celelalte anchete ale procurorilor în care au fost arestați șefi din această instituție.

Tot în vara anului 2012 când Blejnar era ridicat de DNA, procurorii DIICOT efectau 256 de percheziții într-un dosar cu multe numele grele arestate ulterior pentru evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu zahăr. În plasa procurorilor DIICOT au căzut atunci și doi directori ANAF, Nicușor Drăgan și Dan Stroe. În același dosar al DIICOT a scăpat surprinzător de anchetă și fostul vicepreședinte ANAF din perioada Blejnar, Dragoș Bogdan.

Cristi Ciupercă