1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:17
No menu items!

Cazul Codruț Marta. „Protectorii” rețelei de evaziune, conexiuni la vârful PDL și cu Traian Băsescu

spot_img

marta_jurnalul.ro

Rețelele de evaziune fiscală și spălare de bani al căror pion comun este Codruț Marta – anchetate în dosarele „Contrabanda cu petrol” și „Realitatea” – s-au bucurat, în perioada în care au fraudat statul cu aproape 51 de milioane de euro, după cum arată expertizele procurorilor DNA, de sprijin la vârful instituțiilor statului. Oricât de inteligent și de abil al ar fi fost, Codruț Marta nu ar fi reușit fără ajutorul celor doi buni prieteni ai săi: omul de afaceri Emilian “Elan” Schwartzenberg – a cărui influență s-a dezvoltat și a crescut o dată cu cea a PDL, partid pe care l-a susținut și fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar – susținut de lideri democrat-liberali, dar și de președintele Traian Băsescu.

Schwartzenberg, între PDL și Traian Băsescu

Elan Schwartzenberg a fost primul audiat de procurorii Parchetului General în dosarul misterioasei dispariții a lui Codruț Marta, dar și ultimul care l-a văzut pe Marta înainte de dispariție. Vechi prieteni, Schwartzenberg și Marta nu sunt legați doar de de pasiunea pentru vânătoare, de relația de cumetrie (Schwartzenberg i-a fost naș de cununie lui Codruț Marta) sau de același cerc de apropiați (oameni de afaceri care au făcut averi impresionante din afaceri mai mult sau mai puțin legale și și-au achiziționat proprietăți la Monaco). Cei doi au derulat afaceri comune, în special în domeniul imobiliar și în media, dar și în cel al tranzacțiilor cu combustibil.

Din dosarele care-i vizează – reunite la DNA – a reieșit cum Schwartzenberg s-a folosit de bani negri ai mafiei petrolului, virați în conturile lui de Codruț Marta, în negocierile privind preluarea controlului Realitatea TV.

În perioada derulării acestor „afaceri”, Schwartzenberg era văzut frecvent la sediul central al PDL din Aleea Modrogan, din Capitală, participând chiar și la ședințele “de criză” ale partidului, conduse de Emil Boc. Dacă sprijinul acordat de Schwartzenberg PDL nu reprezenta o surpriză, o apropiere a acestuia de Traian Băsescu a fost anunțată public de Sorin Ovidiu Vîntu. Pe 29 aprilie 2011, cu o oră înainte de a fi încarcerat pentru șantaj, Vîntu declara că i-a pregătit o surpriză lui Băsescu, sugerând că îi cedează controlul postului de televiziune Realitatea TV. O zi mai târziu, Schwartzenberg se prezenta oficial drept noul proprietar al Realitatea.

În toamna anului trecut, Elan Schwartzenberg a fost pus sub acuzare de DNA chiar în cazul preluării Realitatea TV pentru spălare de bani, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Refugiat în Israel, acesta a căutat să obțină sprijinul aceluiași Traian Băsescu cu care a încercat să stea de vorbă între patru ochi atât la la mormântul lui Theodor Herzl din Cimitirul Eroilor, cât și la Monumentul Holocaustului, unde Băsescu mergea să-și aducă omagiile în calitate de președinte al României, aflat în vizită oficială în Țara Sfântă.

Sorin Blejnar – între un telefon de la Elena Udrea și unul de la Traian Băsescu

Sorin Blejnar a fost a doua persoană audiată în dosarul dispariției lui Codruț Marta. Blejnar și Marta sunt prieteni din copilărie, după cum declara chiar Sorin Blejnar care – la momentul la care a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală l-a adus în echipa lui, pe postul de șef de cabinet pe Codruț Marta.

Susținerea de care s-a bucurat Blejnar din partea liderilor PDL și a lui Traian Băsescu, dar și influența pe care acesta a avut-o în partidul președintelui este incontestabilă atâta vreme cât prietenul lui Codruț Marta a fost numit la șefia Fiscului în Guvernarea Boc. Ea reiese însă și din stenogramele adunate în deja celebrul dosar “Motorina”, în care Blejnar are calitate de inculpat – discuții între Sorin Blejnar și președintele României, Traian Băsescu, dar și între Sorin Blejnar și Elena Udrea (la acea dată ministru al dezvoltării și turismului) sau Sorin Blejnar și Dorin Cocoș (atunci încă soțul Elenei Udrea).

Discuţie între Traian Băsescu şi Sorin Blejnar:

Femeie: Cabinet preşedintele României

Sorin Blejnar
: Sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.

Femeie
: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.

Sorin Blejnar
: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.

Femeie: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.

Sorin Blejnar: Am înţeles

Femeie
: Mulţumesc.

Traian Băsescu
: Alo

Sorin Blejnar
: Să trăiţi, domnu preşedinte

Traian Băsescu
: Salut, Sorine.

Sorin Blejnar
: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.

Traian Băsescu
: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.

Sorin Blejnar
: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni

Traian Băsescu
: Aha.

Sorin Blejnar
: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.

Traian Băsescu
: Da, da.

Sorin Blejnar
: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.

Traian Băsescu: Îhî

Sorin Blejnar
: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri… desigur… adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control

Traian Băsescu: Da, aha

Sorin Blejnar
: Subiectul doi

Traian Băsesescu
: Da

Sorin Blejnar
: Am primit o hârtie de la Rompetrol

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.

Traian Băsescu
: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc

Sorin Blejnar
: Ştiu. Asta e opinia mea

Traian Băsescu
: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar

Sorin Blejnar: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.

Traian Băsescu
: Aha

Sorin Blejnar
: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.

Traian Băsescu
: Mă, sfătuieşte-te cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.

Sorin Blejnar
: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula

Traian Băsescu: Da

Sorin Blejnar
: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că…eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu…să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu…

Traian Băsescu
: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun „băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit”.

Sorin Blejnar
: Da, am înţeles

Traian Băsescu
: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit…

Sorin Blejnar
: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut

Traian Băsescu
: Da

Sorin Blejnar
: Da, în 2003. Deci a fost gândit atunci, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresa, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia Consiliului Concurenţei şi care la momentul respectiv

Traian Băsescu
: Mă, Sorine, nu mă pricep.

Sorin Blejnar
: Nu, am înţeles

Traian Băsescu
: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.

Sorin Blejnar
: Din păcate, asta o să fie

Traian Băsescu
: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să…

Sorin Blejnar
: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte

Traian Băsescu: Să ne putem valorifica toată creanţa.

Sorin Blejnar: Am înţeles

Traian Băsescu
: Bine

Sorin Blejnar
: Bine, cu mult respect

Traian Băsescu
: La revedere.

Dosar DIICOT Braşov

Discuție între Elena Udrea și Sorin Blejnar:

Elena Udrea: Scuză-mă, Sorine, am uitat să te sun

Sorin Blejnar: Ce fac cu alea?

Elena Udrea: Păi nu mai ştiu. Ai lista, nu? Sau ştii unde trebuie să le dai?

Sorin Blejnar: Am lista. Le dau drumul?

Elena Udrea: Da, numai să îmi spui şi mie unde vrei sa le dai.

Sorin Blejnar: Păi ce mi-au, vin eu până la tine eventual.

Elena Udrea: Da, da.

Sorin Blejnar: Şi îţi arăt ordinul. Acuma…ăştia, deşteptii ăştia, o parte din ele le-au dat deja

Elena Udrea: Nu-i nimic, nu-i problemă

Sorin Blejnar: Dar ce e important n-au dat. Că aia, Carmen, au dat ciocolăţi, zahăr, alea le-au dat

Elena Udrea: Ok

Sorin Blejnar: N-au ştiut că nu trebuie

Elena Udrea: Bine, ok, bine dragule

Sorin Blejnar: Mă gândesc la o altă variantă pe viitor. Poate ar fi mai bine să le dau aşa. pentru că-s cu ordin şi-s nominalizate exact ălea. Cam ce legătură am avea noi cu astea? Ştii? Eu sau tu sau nu mai ştiu cine

Elena Udrea: Îhî

Sorin Blejnar: Pe viitor mă gândesc că eu le pot da la o fundaţie şi fundaţia aia să le distribuie.

Elena Udrea: Ok, ok, bine. Păi atunci ne vedem mâine şi îmi spui tu.

Sorin Blejnar: Da, vin la ce oră: la nouă jumate, zece, când zici?

Elena Udrea: La 9.30 că la 10.00 pe urmă mă duc la preşedinte

Sorin Blejnar: La 9.30. Eu acuma mă duc la preşedinte.

Elena Udrea: Hai bine, hai pa.

Discuție între Dorin Cocoș și Sorin Blejnar:

Dorin Cocoş: Să trăiţi domnul preşedinte!

Sorin Blejnar: Ce faci domnul, salut!

Dorin Cocoş: Uite recunosc, mănânc la un restaurant fără bon fiscal

Sorin Blejnar: Spune unde şi venim

Dorin Cocoş: Nu , lasă, nu mai spune, că tu trimiţi pe nenorocitul ăla de Stelică să-i închidă. Ce faci tată?

Sorin Blejnar: Uite bântui şi eu

Dorin Cocoş: Bravo, bravo, ăsta e un lucru bun

Sorin Blejnar: Am ieşit şi eu să mănânc ceva şi am zis să-şi dau un telefon

Dorin Cocoş: Păi te sun mai pe seară, dacă vrei, sau mâine dimineaţă

Sorin Blejnar: Ok, dă-mi un telefon mai spre seară

Sorin Blejnar a fost pus sub acuzare de procurorii DNA în dosarul contrabandei cu combustibil cu prejudiciu de zeci de milioane de euro pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup criminal organizat.

Una dintre probele procurorilor: un SMS transmis de Codruț Marta lui Sorin Blejnar, la care Blejnar  – aflat într-o delegație oficială în străinătate cu Traian Băsescu – nu a răspuns.

Singurul care nu s-a aflat până acum în fața anchetatorilor este Codruț Marta, iar dacă va fi găsit și adus în țară va putea da informații extrem de prețioase în achetele procurorilor.

Ioana Theodoru