4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:26
No menu items!

Cazul Berbeceanu – Dezbaterile în jurul incompatibilității judecătorului Horia Șelaru au reaprins dosarul

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție prin Completul de 5 judecători – penal a finalizat marți, 1 aprilie, dezbaterile pe excepțiile invocate în dosarul în care sunt judecați fostul șef al DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureșan, fostul procuror Nicolae Cean, fostul polițist BCCO Alba Iulia, Alin Muntean, și fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, comisarul de poliție Traian Berbeceanu, în prezent pensionat.

În această cauză, în premieră pentru justiția română, s-au reunit la Înalta Curte dosarul în care DNA îl trimitea în judecată pe procurorul Mureșan pentru o presupusă represiune nedreaptă prin faptul că a cerut arestarea comisarului Traian Berbeceanu deși ar fi știut că acesta este nevinovat, cu dosarul în care DIICOT l-a trimis în judecată pe Traian Berbeceanu pentru luare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri.

La termenul din 1 aprilie Completul de 5 judecători condus de președintele Marius Foitoș a discutat excepțiile invocate de avocații lui Mureșan, Adrian Vilău și Violeta Oancea și cele invocate de Alin Muntean, prin avocata sa, Georgiana Havrileț.

În esență, ambele au ridicat două mari probleme care ar necesita trimiterea dosarului la rejudecare fără să se mai facă cercetare judecătorească în faza apel. În primă fază Mureșan a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Mureșan patru ani cu executare iar Nicolae Cean la doi ani cu executare.

Avocații au susținut incompatibilitatea completului de judecată care a soluționat fondul cauzei și care a fost compus din Horia Șelaru, Iulian Dragomir și Francisca Vasile pentru că toți cei trei judecători s-au mai pronunțat pe cazul Traian Berbeceanu și când dosarul era la urmărire penală iar legislația penală în vigoare din 2014 interzice expres judecătorilor care au intrat în dosare din timpul urmăririi penale să soluționeze și fondul cauzei.

Mai mult, avocații au arătat că în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Mureșan și Muntean, procurorul de caz a preluat o bună parte din argumentația din hotărârea judecătorească în care Horia Șelaru a decis cercetarea în stare de libertate a lui Traian Berbeceanu.

Deci judecătorul Horia Șelaru, atunci când a analizat rechizitoriul DNA, a fost în situația de a confirma că propriile sale opinii sunt corecte. Practic argumentele cu care Șelaru l-a eliberat pe Berbeceanu au devenit, prin preluarea în rechizitoriul DNA, elemente care au stat la baza trimiterii în judecată a lui Mureșan & Co iar toate acestea au ajuns să fie validate tot de Șelaru. Folosint termeni din fotbal, Horia Șelaru a centrat și tot Horia Șelaru a dat cu capul.

O altă problemă invocată a fost cea a faptului că în timpul cercetării judecătorești de la fond, judecata s-a derulat fără un procuror DIICOT timp de 34 de termene, perioadă la care au fost audiați 72 de martori și timp în care DIICOT nu a putut să susțină acuzarea.

Ambele probleme invocate de apărare au fost susținute și de procurorul DIICOT de ședință, de altfel acesta arătând că problemele de nelegalitate invocate au fost ridicate și de DIICOT în motivele de apel în care contestă declararea ca nevinovat a comisarului Traian Berbeceanu.

Interesant este că și procurorul de ședință din Parchetului General a considerat că este o problemă cu situația judecătorilor de la fond dar, în ciuda insistențelor președintelui de complet Marius Foitoș de a avea un punct de vedere concret, a susținut că acestea ar fi chestiuni care ar ține de fondul dosarului și nu ar fi excepții.

După o suspendare inițială a ședinței de judecată pentru cinci minute Completul de 5 judecători magistrații au intrat din nou în sala de judecată iar președintele de complet, Marius Foitoș a anunțat că amână pronunțarea pentru 8 aprilie.

Cristi Ciupercă