3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:53
No menu items!

Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a emis aviz de legalitate proiectului Roşia Montană. Noi nu ne pronunţăm pe viabilitate UPDATE

spot_img

Cazanciuc: Voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului

  • UPDATE

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, la audierile de la Comisia specială pentru Roşia Montană, că exproprierile din zonă vor fi făcute de către stat, prin Ministerul Economiei, şi nu de către compania RMGC, acest lucru fiind stipulat în proiectul de act normativ.

„După cum am precizat în proiectul de act normativ, aşa cum el a venit în circuitul de avizare în mod oficial, această chestiune a fost clarificată şi statul, prin Ministerul Economiei, este cel care va face exproprierile”, a spus ministrul justiției.

Întrebat dacă imobilele destinate exproprierii vor fi stabilite de investitor, Robert Cazanciuc a răspuns: „Îmi cereţi detalii pe care nu le pot da eu – cine, cum va face în mod concret. Dar Ministerul Economiei cu siguranţă va avea o procedură foarte clară, legea fiind destul de clară în momentul de faţă”.

Cazanciuc a arătat că în procesul de expropriere intervin şi operatorii privaţi. „E o companie care stabileşte frontul de lucru şi împreună cu Ministerul Economiei poate vedea în mod concret ce se poate expropria sau nu”, a precizat Robert Cazanciuc.

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, la audierea sa de către Comisia pentru Roşia Montană, că ministerul pe care îl conduce a emis un aviz de legalitate proiectului de lege, care este favorabil, întrucât actul normativ nu încalcă niciun text imperativ.

„Ministerul Justiţiei e un avizator al acestui proiect. Nu e rolul Ministerului Justiţiei să analizeze raţiunile economice ale textului, ci doar raţiunile de legalitate”, a spus Cazanciuc.

El a arătat că în procedura de avizare a proiectului de lege Ministerul Justiţiei a emis un singur aviz, nu două. „Ceea ce a apărut în public a fost un document de lucru asumat de minister într-o procedură de consultare între instituţii. Ministerul Justiţiei a emis un punct de vedere destul de consistent. În urma acestui proces de consultare a fost elaborat un proiect care a fost trimis în circuitul de avizare, iar în acest circuit Ministerul Justiţiei e ultimul avizator”, a completat Robert Cazanciuc.

El a arătat că Ministerul Justiţiei a emis un aviz favorabil, cu observaţii. „Am emis un aviz favorabil pentru că, din punctul nostru de vedere, proiectul nu încalcă niciun text imperativ. Au fost formulate mai multe observaţii, care reprezintă punctul de vedere a ministerului, obligaţia noastră fiind de a supune deciziei Guvernului toate valenţele juridice ale unui act supus aprobării”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul justiției a explicat faptul că instituția pe care o conduce nu este nici Curtea Constituţională, nici instanţă de judecată. „Ministerul Justiţiei nu poate bloca elaborarea sau adoptarea unui act normativ. Ministerul Justiţiei poate atrage atenţia când există riscul încălcării unor norme imperativ. Guvernul a decis adoptarea proiectului şi trimiterea către Parlament”, a adăugat Robert Cazanciuc.

El a arătat că soluţia de a elabora un act normativ de tipul unei legi pentru un caz particular nu este nouă, fiind folosită şi în cazul unor privatizări de la Banca Comercială, Ford, Petrom, Electrica. „Ministerul şi-a făcut pe deplin datoria aducând în dezbatere valenţele unui act normativ. Guvernul a decis în consecinţă mizând pe nevoia de investiţii în economie, pe nevoia unei dezbateri în Parlament care să clarifice toate asectele acestui proiect”, a conchis Cazanciuc.

R.D.