Deși deseori ne jenăm să discutăm despre această ea, balonarea este o afecțiune mult mai răspândită decât credem. Ea poate cauza de la neplăceri ușoare la disconfort acut, care ne afectează stilul de viață.
Balonarea se poate datora mai multor factori, inclusiv obiceiurilor alimentare și anumitor afecțiuni de sănătate. Nu este vorba doar de senzația de sațietate, ci balonarea poate rezulta, de asemenea, din constipație, înghițirea excesivă de aer și creșterea în greutate. Însă și anumite alimente sănătoase pot cauza balonare datorită profilului lor nutrițional și a reacțiilor pe care le produc în corp în timpul procesului digestiv, scriu specialiștii Health.com.
Alimentele care trebuie evitate dacă suferiți de balonare
Legumele crucifere: Kale, broccoli și varza pot provoca gaze din cauza rafinozei, dar nu le eliminați complet din dietă, sfătuiesc nutriționiștii. Încearcați, în schimb, să gătiți aceste legume la aburi pentru a ajuta la digestie.
Leguminoase: Fasolea și lintea pot provoca gaze, dar combinarea lor cu cereale integrale și menținerea hidratării vă poate ajuta organismul să se adapteze.
Lactate: Senzația de gaze după consumul de lactate ar putea indica o intoleranță la lactoză. Luați în considerare opțiunile fără lactoză pentru a vă ajuta să vă bucurați de lactate fără disconfort.
Alimente cu conținut ridicat de carbohidrați: Unele fructe și legume conțin carbohidrați care pot duce la balonare. Fiți atenți la alimentele cu conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi caisele, cireșele și pepenele galben.
Alimente sărate: Un aport ridicat de sodiu poate provoca retenție de apă. Fiți atenți la etichetele nutriționale pentru a vă gestiona consumul de sodiu.
Alimente care conțin gluten: Glutenul poate fi problematic pentru cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, ducând la balonare și alte probleme digestive.
Ceapa și usturoiul: Acestea conțin fructani, care pot fi greu de digerat pentru anumite persoane, putând provoca astfel balonare.
Alimente care combat balonarea
Cum poate fi prevenită apariția balonării? Iată câteva alimente care ar putea ajuta:
Castraveți și sparanghel: Aceste legume sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea balonării.
Orezul: Singurul aliment cu amidon care nu duce la apariția gazelor, ceea ce îl face un adaos sigur la mesele tale.
Bananele și papaya: Aceste fructe sunt bogate în potasiu și, respectiv, enzime digestive, ajutând la prevenirea retenției de apă și la facilitarea digestiei.
Iaurtul cu probiotice: Culturile active din iaurt vă pot îmbunătăți sănătatea digestivă și pot combate balonarea.
Ceaiuri de ghimbir și mușețel: Acestea vă pot relaxa mușchii gastrointestinali și pot ușura balonarea stomacului.
Scorțișoara: Această mirodenie a fost folosită în mod tradițional pentru a trata problemele digestive, inclusiv balonarea.
Când ajustările alimentare nu sunt suficiente
Dacă schimbarea dietei nu vă ajută cu balonarea, ar putea fi timpul să consultați un medic pentru a găsi cauza care stă la baza disconfortului dumneavoastră. Nu uitați, o abordare proactivă a dietei dvs. poate face toată diferența în gestionarea balonării.
Încorporând aceste sfaturi și acordând atenție modului în care corpul dumneavoastră răspunde la diferite alimente, puteți prelua controlul balonării și vă puteți îmbunătăți sănătatea digestivă.