- Vlad Drăghicescu
(corespondență specială)
În Germania, măsurile guvernamentale de combatere a pandemiei nu doar că revin, ci se și înmulțesc. Interzicerea ieșitului din case între anumite intervale orare, restricționarea contactelor între oameni și îngreunarea călătoriilor (inclusiv cele în interiorul țării) ridică însă o întrebare existențială la care clasa politică germană evită să răspundă: până când?
Cei mai mulți oameni de pe pământ vor fi auzit până acum, cel puțin o dată, că limitarea libertăților de bază va continua ”până la apariția unui vaccin”. Cotidianul Die Welt vede în această formulă mai degrabă o autoamăgire, un paravan dincolo de care se ascunde o constatare net mai gravă: dacă vaccinul nu va veni niciodată și coronavirusul nu dispare, oamenii nu își vor recăpăta niciodată libertatea de odinioară.
Deunăzi, într-un interviu acordat publicației Die Zeit, Christian Drosten (virusologul de curte al cancelariei germane, cum îl numesc gurile malițioase), arăta că, în situația în care se constată că dezvoltarea unui vaccin eșuează dintr-un motiv ”complet inexplicabil”, autoritățile vor merge pe restricționarea contactului între oameni. În caz contrar, virusul ar forța guvernul să ia din nou contramăsuri dure. ”Nu putem accepta circulația acestei boli într-o societate îmbătrânită”, a avertizat consultantul guvernului de la Berlin.
Există temei științific pentru o asemenea abordare? Nicidecum, scrie influentul ziar german, convins că notoriul virusolog a exprimat mai degrabă principiile unei ”etici corona-politice”, ce prevede suspendarea chiar și a celor mai elementare drepturi, ba chiar definitiv, în cazul în care ne amenință vreun virus, fie el coronavirus sau alt tip de virus cu rate de mortalitate și infecțiozitate similare.
Virusologul german afirmă prin urmare că o strategie precum cea a Suediei, ce se străduiește să asigure oamenilor o viață în mare parte liberă și netulburată cu virusul este ”nesustenabilă”. Viața trăită permanent într-o societate neliberă, în climat de frică, în care contactele cu semenii îți sunt restricționate, cu repercusiuni teribile asupra copiilor și familiilor, a artiștilor, tinerilor și persoanelor singure – aceasta este așadar dezirabilă, remarcă editorialistul.
Dacă, potrivit virusologului consultant, drepturile fundamentale sunt valabile doar parțial, iar restabilirea lor este condiționată de succesul potențialului vaccin, a sosit timpul ca și clasa politică să ofere propriul răspuns la întrebarea existențială: până când? – conchide Die Welt.