4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:42
No menu items!

Cătina – puternic stimulent pentru potență, fertilitate și imunitate

spot_img

Cătina, acest veritabil gingseng românesc, după cum am arătat și în articolele anterioare, are efecte benefice pentru sănătate, fiind un puternic stimulent al imunităţii, precum şi al potenței în cazul bărbaţilor, dar şi al fertilităţii femeilor.

Cătina este considerată o plantă-miracol a medicinei fitoterapeutice, în măsură să aducă alinare în aproape orice fel de afecțiune, fie ea fizică sau psihică. Conform specialiştilor citaţi de terapii-naturiste.com, cătina combate agenţii patogeni şi creşte rezistența la efort fizic şi intelectual, scade durata de covalescență după boala.

Beneficii generale

Preparatele din cătina albă, asociate cu orice alt medicament (fie şi cremă), îi măresc acestuia considerabil efectul, scăzând totodată acţiunea negativă a medicamentelor de sinteză. Cătina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protecţie pentru plajă), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv în cazul unei proaste circulaţii periferice. Având efect imunomodulator, se recomandă în cancer şi HIV (SIDA), malnutriţie şi boli fiziologice.

Sucul de cătina

Se prepară din 1 kg de cătina, 200 ml apă, 200 ml miere,toate puse  în mixer (nu în storcătorul de fructe. Se pune în recipiente curate şi se administrează zilnic 20-30 ml sirop amestecat cu 150 ml apă sau cu suc de struguri, afine, mere, portocale, lămâie, morcovi.

Este indicat în:

–  bronşita cronică, astm, sensibilitate la infecţiile respiratorii ale persoanelor fumătoare sau care lucrează în mediu toxic – o cură de o lună;

–  stări depresive – se ţine un regim cu multe crudităţi şi se bea câte un sfert de pahar de suc dimineaţa şi seară; este indicată şi cura cu polen.

– cancer cu diverse localizări: suc de cătina (un sfert de pahar) şi suc de usturoi (2-3 linguriţe); leucemie, o cură de 1-2 luni cu suc de cătina are efecte miraculoase.

–  infecţii virale: herpes, hepatită virală A, B şi C, HIV – se recomandă cura cu suc de cătina, vreme de minimum 40 de zile.

Macerată

Se pun două linguriţe de pulbere de cătină într-un pahar cu apă şi se lăsă la macerat, la temperatura camerei, de seară până dimineaţă, când se amestecă cu o linguriţă de miere lichidă. Lichidul nu se filtrează, iar la sfârşit se consumă şi pasta de cătina rămasă în pahar. Se consuma dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru creşterea imunităţii la copii, se face o cură de patru săptămâni cu fructe de cătină macerate la rece, administrat cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese.

Poate fi utilizat în cazul unor afecţiuni precum:

– avitaminoza;

– astenie, Parkinson. Alimentaţia va fi îmbogăţită cu polen, miere de albine, apilarnil;

– lipsa poftei de mâncare. Se consuma pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.

Uleiul de cătina

Poate fi găsit în magazine de produse naturiste şi farmacii. După uleiul de palmier, cel de cătina este al doilea din lume ca bogăţie în vitamina E.  Pentru stimularea sistemului imunitar se iau 30-40 de picături pe zi, simplu sau cu puţină miere. Nu se adăugă în apă, deoarece nu se dizolvă. O cură durează minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de peste 30 de zile.

Uleiul de cătina are efecte benefice  în diverse afecţiuni:

– boli de piele, dermatoze care se agravează la frig;

– sensibilitate la frig, anemie – se fac mai multe cure succesive, fiecare de câte 21 de zile, cu zece zile de pauză.

– impotenţa, sterilitate, insuficientă ovariană – se face un tratament de lungă durată (minimum trei luni).

Uz  extern:

– herpes, papiloma – aplicaţiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătina pot avea rezultate spectaculoase;

– arsuri, arsuri chimice – anumite studii făcute la noi în ţara au pus în evidenţă efectele excepţionale ale uleiului de cătina aplicat pe arsurile în curs de vindecare;

– tumori exteriorizate – se foloseşte o combinaţie în părţi egale de ulei de cătina şi ulei de ricin (se găseşte în farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinaţie da rezultate foarte bune şi în tratamentul lipomurilor (pungi de grasimje acumulate sub paiele).

Olimpia Diaconiuc