6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:41
No menu items!

Câți români trebuie să spună DA la referendumul pentru familie pentru a fi validat. Procentul a fost modificat în 2013

spot_img

Rezultatele referendumului pentru familie, care se va desfășura sâmbătă și duminică, vor putea fi validate nu după formula obișnuită a majorității de 50+1, ci doar cu voturile exprimate de cel puțin 25% din totalul alegătorilor cu drept de vot.

Potrivit modificărilor făcute, în 2013, la Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, trebuie ca cel puțin 25% din totalul românilor cu drept de vot să bifeze varianta „DA”, respectiv 4,7 milioane de cetățeni. România are 18.917.495 cu drept de vot. 646.562 au domiciliul stabilit oficial în străinătate.

Legea 341 din 2013, care modifică Legea 3/2000, prevede, la articolul 2, că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”. Articolul 3 prevede că „rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

Astfel, dacă ne raportăm la numărul total al românilor cu drept de vot, se consideră cvorum o participare de 5.676.000 de persoane. Din aceștia, nu jumătate plus unu trebuie să bifeze DA, ci 4.730.000 de persoane, respectiv, 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Miercuri, deputatul PNL Mihai Voicu a declarat, pentru Mediafax, că a sesizat o eroare privind numărul de cetăţeni români cu drept vot înregistrat la AEP. Sesizarea a fost transmisă către CCR şi urmează să fie luată în considerare şa validarea sau invalidarea Referendumului pentru redefinirea familiei.

„Nu am sesizat CCR şi BEC şi nu era vorba despre AEP. Este vorba desrepe numărul cu cetăţeni de vot din România. În registrul electoral al AEP aceştia sunt în numărul de 18 917 495. Cetăţenii cu drept de vot sunt de două feluri, administrativ vorbind, pentru că în materie de drepturi sunt aceeaşi. Sunt cetăţeni cu domiciliul în ţară, 18 245 000 şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, 646 562. Sesizarea mea se referă la calcularea atât a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea Referendumului, cât şi a numărului de voturi necesar pentru a se aproba acest referendum, pornind de la toţi cetăţenii români cu drept de vot. Este o chestiune elementară, un astfel de referendum trebuie să fie decis, validarea sau invalidarea lui, de toţi cetăţenii români cu drept de vot.”, a declarat deputatul PNL, Mihai Voicu, pentru MEDIAFAX.

Acesta susţine AEP a trimis către CCR eroarea, urmând să fie corectată.

„Ceea ce am solicitat este luarea în considerare a cifrei de 18.917.495 pentru aceste calcule. Din câte ştiu, între timp AEP a şi trimis o adresă către BEC care confirmă această cifră pe care am menţionat-o şi eu. Spre exemplu de alegerile parlamentare, validarea nu se face la BEC. Ci la CCR. De aceea toate aceste informaţii au fost transmise, şi este corect aşa, de către BEC la CCR. Am sesizat o eroare, această eroare a şi fost corectată de către AEP şi va fi luată în considerare, nu mă îndoiesc, la validarea de către CCR”, a adăugat liberalul.

Valeriu Motoc